Elokuva:
NOSTALGIA

Alkuperäinen italiankielinen nimi: Nostalghia
Ohjaus: Andrei Tarkovski
Pääosissa: Oleg Jankovski, Domiziana Giordano, Erland Josephson
Käsikirjoitus: Andrei Tarkovski, Tonino Guerra
Vuosi: 1983
Genre: draama
Maa: Italia/Neuvostoliitto
Tuotantoyhtiöt: Radiotelevisione Italiana (RAI), Sovinfilm, Opera Film Produzione
Väri/mustavalkoinen
Kesto: 125 min
Kuvasuhde: 1.66:1
Kieli: italia/venäjä

Nostalgia kertoo venäläisestä runoilijasta Gortchakovista, joka matkustaa läpi Italian tutkimassa 1700-luvulla eläneen venäläisen säveltäjän elämää. Gortchakovilla on mukanaan opas ja tulkki Eugenia. Muinaisessa kylpyläkaupungissa runoilija tapaa Domenicon, joka vuosia aiemmin vangitsi oman perheensä majaan pelastaakseen heidät maailman pahuudelta. Runoilijan nostalgia kotimaahansa, kaipaus vaimoaan kohtaan, ristiriitaiset tunteet Eugeniaa ja Italiaa kohtaan, sekä sielunveljeyden tunne Domenicoa kohtaan alkavat kietoutua unissa ja todellisuudessa.

Nostalgia on Tarkovskin ensimmäinen Neuvostoliiton ulkopuolella tekemä elokuva. Elokuvassa esiintyy Claude Debussyn, Richard Wagnerin, Ludwig van Beethovenin ja Giuseppe Verdin musiikkia, sekä venäläisiä kansanlauluja. Erityisesti Beethovenin yhdeksäs sinfonia on edustettuna.

Elokuva voitti Ekumeenisen tuomariston palkinnon, parhaan ohjaajan palkinnon ja FIPRESCI-palkinnon vuoden 1983 Cannesin filmifestivaaleilla.

Nostalgiaa ei ole toistaiseksi julkaistu Suomessa videolla/videolevyllä. Se on saatavina ulkomailta DVD-julkaisuina. Täällä DVDbeaverin tekemiä eri DVD-julkaisujen vertailuita:

  • Nostalghia comparison (Fox-Lorber R0 vs. Enter One R3)
  • Nostalghia comparison (Fox Lorber Home Video R0 vs. Artificial Eye R2)

  • > Takaisin