Synchronic Web

Synchronic Web: Piirrettyjen maailma Takaisin 'Piirrettyjen maailma'-päävalikkoon
Walt Disney Home Video © Disney          SIVU 1 , 2 , 3 , 4 , 5
SUOMALAISET 1980-LUVUN DISNEY-VIDEOKASETIT JA NIIDEN KERÄILY

Päivitetty 27.6.2020

Sivu 1/5. Näille sivuille pyrin listaamaan Suomessa julkaistut Walt Disney Home Video VHS/Beta/Video2000 vuokravideokasetit 1980-luvulta ja '90-luvun alusta. Kasettien nimiä ja kansikuvia puuttuu vielä paljon, joten jos tiedät nimiä tai sinulla on kuvia, laittaisitko minulle sähköpostia, kiitos.

Ostan myös näitä eli tarjoa rohkeasti sähköpostiini VHS / Beta-videokasetteja tai muuta asiaan liittyvää (esim. julisteita, mainoksia, mainosstandeja, jne.). Pelkät irralliset kansipaperit tai kasetitkin käyvät. Myös rikkinäiset/huonokuntoiset, jos kyseistä kasettia minulla ei entuudestaan ole.

Tässä lähes koko ostoslista – esim. kaikkia valkokantisia kannattaa aina tarjota:Ja jos olet vaikka vain jossain sattumalta nähnyt näiden tapaisia kasetteja, ilmoittaisitko minulle kyseisen liikkeen/paikan.

PS. Suuret lämpimät kiitokset kaikille avustajille, skannaajille ja videoiden myyjille vuosien ja vuosikymmenten varrelta!UUSIMPIA PÄIVITYKSIÄ:

Videomuseo
 • 26.6.2020: Valkoisten Walt Disney Home Video -vuokrakasettien pieni esite löytyi – luultavasti vuodelta 1983.
 • Walt Disney Home Video valkoinen esite
  Aiemmin löytynyt tällainen esite.
 • 1.11.2018: Valkokantiset Purjehtiva pommikone, Riemukupla rullaa taas ja Talvifestivaali -kansikuvat lisätty. Kyseiset videot puuttuvat kokoelmista. • 1.11.2018: Kävimme kaverien kanssa Suomen elokuva-arkiston VHS-kokoelmia tutkimassa. Itseäni luonnollisesti kiinnosti erityisesti Disneyn valkokantiset julkaisut, joita tiesin arkistoista löytyvän, mutta en tiennyt mitkä kaikki nimikkeet siellä mahtoivat majailla. On toki mahdollista, että vielä löytyy yllätyksiä eli Disneyn valkokantisia, joita ei jostain syystä ole elokuva-arkistonkaan kokoelmissa. Mutta ainakin käynti vahvisti näkemystä, että näillä sivuilla saattaa olla nyt tiedossa kaikki Suomessa julkaistut valkokantiset. Arkistosta löytyi vielä kaksi julkaisua, joista ei ollut tätä ennen tiedossa kansikuvaa.
      Videomuseossa on artikkeli vierailustamme Espoon Otaniemessä sijaitsevaan arkistoon.

 • 1.11.2018: Disneyn/Kirjaliton noin vuosina 1982–84 Suomessa julkaisemien valkokantisten vuokravideokasettien määrä on mahdollisesti 34 kappaletta (plus Pluto seikkailee, joka on kauttaaltaan punakantinen, mutta vanhaa valkokantista julkaisusarjaa). Näitä julkaisuja on tullut vuosikymmenet tutkittua ja etsittyä. Määrää ei voi vieläkään lyödä satavarmasti lukkoon, koska yllätyksiä voi aina esiintyä. Tämä arvio liittyy ja perustuu ylläolevaan arkistovierailuun – lue siitä lisää.
      Mainittakoon vielä, että Ruotsissa (josta nimikkeet tulivat Select Videon kautta Suomeenkin), valkokantisia julkaisuja on paljon enemmän.
 • 29.1.2017: Walt Disneyn syntymästä tuli viime joulukuussa kuluneeksi 115 vuotta. Videomuseossa laaja artikkeli aiheesta.
 • 29.1.2017: Tron-vuokrakasetin (1983) Suomi-kansipaperin värikopio löytynyt. Alkuperäinen kansipaperi puuttuu edelleen ja itse videokasetti joko VHS, Beta tai Video2000-formaatissa. Maksan ainakin 150 euroa. Vastaavasti muita ykköshakuja ovat mm. Lohikäärmeen tappaja, Musta aukko, Mikki Hiiri vauhtipäällä, kaikki valkokantiset, jne... Täällä koko ostoslista.
 • 29.1.2017: Helsingin Uutisissa ja Vantaan Sanomissa oli hiljan juttu 1980-luvun Disney-videoiden keräilystä ja Videomuseosta.
 • 26.7.2016: Juttua ja katalogiskannauksia Disneyn 70-luvun kaitafilmeistä Videomuseossa.
 • 10.6.2016: Katalogi Disneyn 80-luvun valkokantisista vuokrakaseteista Videomuseossa.
 • 2.8.2015: Aiemmin julkaisutiedoista puuttunut valkokantinen Riemukupla rullaa taas (042/20) lisätty listoihin (löytyi minimaalisen pieni kansikuva vanhasta videoliikkeen kuvasta sekä vanha videojulkaisulistaus Katso!-lehdestä). Kasetti kansineen puuttuu kokoelmista.
 • 4.2.2015: Aiemmin julkaisutiedoista puuttunut valkokantinen Salainen aarresaari löytynyt ja lisätty listoihin.
 • 20.11.2014: Olen avannut Videomuseo-sivuston, jonka blogissa on käsiteltynä usein vanhoja Disney-kasetteja.
 • 20.11.2014: Pieniä päivityksiä sivuille 1, 2 ja 4.
 • 2.4.2014: Lisäyksiä ja täsmennyksiä listoihin ja Tron-videokansi lisätty. Sen Suomi-julkaisun ilmestyminen varmistettu Ursan julkaisemasta Aikakone-lehdestä 4/1983. (Itse kasetti edelleen puuttuu kokoelmista, joten tarjoa jos löytyy.)
 • 6.9.2012: Aku Ankka 27/1989 -liite: Disney-videonurkka
       Aku Ankka 27/1989 Videonurkka-liite
 • 17.8.2012: 7 uutta valkokantista kansikuvaa lisätty sivuille ja 17 kpl valkokantisia kansipapereita lisätty kokoelmiin.
 • 21.1.2011:
      - Ankkalinnan pamaus -lehdestä numero 23 löytyy allekirjoittaneen kirjoittama 8-sivuinen artikkeli Disney-vuokravideoista. Lehteä voi tilata täältä.
      - Kansikuvia lisätty live-elokuviin. Näytelmäelokuvien kuvat on nyt järjestetty myös aakkosjärjestykseen.
      - Kooditietoja päivitetty neljännelle sivulle.
      - Sain kokoelmiin 24 kpl ruotsalaista Walt Disney Home Video -kansipaperia.
      - Kokoelmiin on myös kertynyt kaksi italialaista Disney-katalogia ja yksi ruotsalainen Select Videon katalogi.
 • 23.3.2009 Lisätty Maija Poppasen valkokantinen versio (kuva mustavalkoinen) ja Pluto seikkailee kannen oikea versio (aiemmin mainoskansi). Sivustoa päivitetty.
 • 29.12.2008 Sivuston osoite on muuttunut; uusi osoite: www.jukkaeronen.com/web/disney. Pieniä päivityksiä.
 • 23.7.2008 Lisätty clamshell-kansia  Page 1/5 about Walt Disney Home Video rental cassettes that were released in Finland in 1980s and early 90s.
  I also buy any languaged versions of Disney rental cassettes (and even loose cover papers, posters, merchandise...); Swedish, German, French, Norwegian, Danish, etc...
  I'm looking for Cartoon Classics and white clamshell cassettes. And especially these titles:
 • Song of the South -Laserdisc (especially the Hong Kong -release)
 • Song of the South VHS/Beta (any country release with this cover art, or white cover art)
 • 9 Oscars - I Capolavori di Walt Disney VHS/Beta (italian)
 • Les Chefs-d'Oeuvre De Walt Disney VHS/Beta (french)
  In Finland there were these categories for Disney rentals from 1980s to early 90s:
  - clamshell (white covers with big Mickey-logo on front and "Walt Disney Home Video"-text logo)
  - Cartoon Classics (small Mickey-logo on front with "Walt Disney Home Video Cartoon Classics"-text logo)
  - animated movies ("Walt Disney Home Video"-mere text logo on front; sizes vary)
  - Egmont Film cartoon releases (Egmont-logo on bottom corner, grey borders)
  - live action movies ("Walt Disney Home Video"-mere text logo on front and usually top; sizes vary)
  - True-Life Adventures (some have "True-Life Adventures"-logo on front (sizes vary), and at least one has "Walt Disney Home Video"-mere text logo on front)
  - Disney Premiere Cinema -releases
  - Touchstone, Egmont Film live movie -releases  SISÄLLYSLUETTELO

  Kotimaiset vuokrakasetit, sisällys:
  Sivu 1:
 • Valkokantisia piirrettyjä videokasetteja (1980-luvun alku)
 • Valkokantisia live-videokasetteja (1980-luvun alku)
 • Cartoon Classics -kasetteja (1980-luku)
 • Walt Disney klassikot -kasetteja (1980-luku)
 • Egmont Filmin julkaisemia Klassikot-kasetteja (1980-luku)
 • True-Life Adventures -luontodokumenttikasetteja (1980-luku)
 • Egmont Filmin julkaisemia kasetteja (1980-luku ja 1990-luvun alku)
  Sivu 2:
 • Näytelmäelokuvakasetteja, Walt Disney Home Video (1980-luku)
 • TV-näytelmäelokuvakasetteja, Disney Premiere Cinema -sarja (1980-luku)
 • Näytelmäelokuvakasetteja, Egmont Film (1980-luku)
  Sivu 3:
 • Disney-vuokravideokasettien sisältämät pätkikset
  Sivu 4:
 • Listaus kaikista Disney-vuokravideokaseteista koodinumerojärjestyksessä
  Sivu 5:
 • Oma Walt Disney Home Video kasettikokoelmani
 • Omat Disney-videoni PDF-listauksena (VHS/Beta/Laserdisc/DVD)
  YLEISTÄ
  Suomessa Walt Disney Home Video Beta/VHS-vuokrakasetteja julkaisi 1980-luvun alkupuolelta (arviolta 1982) alkaen Kirjalito Oy Ab ja 1987 alkaen Egmont Film. Sarjan julkaisuihin kuului mm. Disneyn klassisia lyhyitä piirrettyjä (pätkiksiä), piirrettyjä elokuvia, piirrettyjä sarjoja, näyteltyjä elokuvia ja TV-elokuvia sekä luontodokumentteja.

  Täydellisiä listoja etenkään varhaisimmista julkaisuista ei ole olemassa ja tämä sivusto pyrkii selvittämään ja listaamaan kaikki mahdolliset julkaisut kansikuvineen. Tähän asti se on onnistunut mm. löytämällä tietenkin itse kasetteja, vanhoja videolehtisiä (Avaa videoruutu, Showtime, Videouutiset jne.) ja muiden keräilijöiden avulla.

  On myös kasetteja, joiden julkaisusta ei ole varmuutta. Esim. joissain videolehtisissä mainitaan nimike (kuten kohdassa "tulossa pian"), jota ei ole koskaan tullut vastaan, edes mainoskuvan muodossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kyseisen kasetin julkaisu ole mahdollinen.

  Haussa on etenkin sivustolta puuttuvat 1980-luvun alun valkokantiset ("clamshell") ja Cartoon Classics -sarjojen eri nimikkeiden tiedot, niiden kansipaperit, kasetit ja kaikki muu puuttuvat informaatio. Tietoja/kuvia/myyntitarjouksia ym. saa mielellään lähettää sähköpostitse.


  1980-LUVUN ALKU: VALKOKANTISET, KIRJALITO
  Varhaisimmat Disney-videonauhat olivat ns. "clamshell"-koteloilla eli valkoisia muovisia pienehköjä koteloita pyöreillä reunoilla. Toisin kuin USA-julkaisujen hauraat muovikotelot, Suomi-julkaisut olivat kovissa muovikoteloissa. Tämän sarjan kasettien julkaisijana toimi Suomessa Kirjalito arviolta vuosina 1982–1984.

  Kansipaperien taustaväri oli valkoinen ja kannessa oli logona iso Walt Disney Home Video -teksti ja Mikki Hiiri tutussa noidan oppipoika -asussa Fantasiasta. Yleensä logon alla kansikuvana oli jokin yksittäinen kuva suoraan kyseisestä piirretystä/elokuvasta. Mikki-logo on myös painettuna valkoisena kohokuviona kotelon sisäkannen vasemmalla puolella.

  USA:ssa clamshell-kasetteja on olemassa satoja, ellei yli tuhat, ja Suomessakin kymmeniä ellei yli sata, mutta pelkkä tiedon saaminen niistä mitä on julkaistu on ollut todella vaikeasti saatavilla. Esim. tähän asti näkemissäni videolehtisissä toistuu aina samat muutamat nimikkeet samoine kansikuvineen. Kuten jenkeissä ja muualla, Suomessakin osa näistä julkaistiin myös Beta-kasettiversioina.

  Kokoelmistani löytyy muutama tällainen kasetti ja muutama irrallinen näytekansipaperi. Olen etsinyt tämän sarjan kasetteja (etenkin piirrettyjä), joten jos sinulta löytyy (vaikket olisi aikeissa myydäkään), niin toivottavasti ottaisit yhteyttä :). Pelkille kansikuvillekin on tarvetta -- niitä löytyy esim. vanhoista videolehdistä (Avaa videoruutu, Showtime, jne...) joita ostan myös (skannauksetkin käyvät).


  1984–1987 JULKAISUT
  Valkokantisten jälkeen standardiksi muodostui kooltaan suurempi vuokravideokotelotyyppi. Osa näistä kaseteista oli uusintajulkaisuja valkokantisista kaseteista uusilla kansilla (esim. Bongo ja Mikki ja pavunvarsi, Disney Festivaalit, monet live-elokuvat, jne.). Julkaisijana toimi edelleen Kirjalito. Kansipaperien takakannesta löytyvästä "Imprimé en France par ADOLARC"-printistä päätellen kansipaperit (ja ehkä itse kasetitkin?) painettiin Ranskassa.

  Cartoon Classics -kasettien kansipapereissa on lähes sama logo kuin aiemmin, paitsi paljon pienempänä ja "Walt Disney"-teksti on peräkkäin (kun taas valkokantisissa "Walt" oli yllä ja "Disney" alla), ja kansien taustavärit sekä kuvat vaihtelevat. Osassa ei ole tätä Mikki-logoa, vaan vain Walt Disney Home Video -tekstilogo, kuten elokuvissa ja piirretyissä elokuvissa. Suuri osa näistä, ellei kaikki, julkaistiin kotelolla, missä on sisäkannessa vasemalla puolella painokohokuviona tuo uudempi Mikki-logo.

  Painosmääristä ei minulla ole mitään tietoa, mutta yli parin kymmenen vuoden kokemuksen perusteella voi mainita, että eniten olen törmännyt kasettiin Bongo, Mikki ja Pavunvarsi joten sitä luultavasti painettiin eniten. Tämän jälkeen muita kasetteja enemmän on näkynyt näitä: Pinocchio, Miekka kivessä, Robin Hood, Disneyn riemuralli, Disney Festivaali 2. Nämäkään eivät ole aina helppoja, mutta monet ovatkin jo todella kiven takana.


  1988–89 JA 1990-LUVUN ALKU
  Egmont Film alkoi julkaista Disney-vuokravideoita omissa harmaissa koteloissaan arviolta vuonna 1988. Egmont Filmin julkaisut tunnistaa helposti kansipaperin harmaista palkkireunoista jotka ympäröivät kansipaperia. Palkit on höystetty punaisilla tai muun värisillä raidoilla. Kannen alareunassa tai jostain muualta löytyy yleensä pinkki Egmont Film -logo. Vasemmassa yläreunassa lukee vinottain "PIIRRETTY", "LASTEN" tai muuta sisällöstä riippuen. Egmont Filmin joitakin julkaisuja on hieman helpompi löytää kuin varhaisempia, mutta monia silti saa etsiä urakalla.


  HUOMIOITAVAA
 • Kasetit ovat englanninkielisiä, ellei nimen perässä ole logona Suomen lippu Puhumme suomea, jolloin kasetti on dubattu suomeksi
 • Live-elokuvat jotka sisältävät myös animaatiota on merkitty tällä logolla Sisältää myös animaatiota
 • Vuosiluku nimien perässä on copyright-vuosi, mikä lukee kunkin kasetin takakannessa, eikä ole joka tapauksessa kasetin valmistusvuosi (sillä kaikki nämä kasetit on julkaistu 1980-90-luvuilla). Jos mainittuna on kaksi vuosilukua, jälkimmäinen on kasetin valmistusvuosi.
 • Keltainen koodi kunkin nimen perässä (ellei tieto puutu) on kyseisen vuokravideokasetin koodinumero. Neljännellä sivulla kaikki tällä hetkellä tiedetyt nimikkeet listattuna numerojärjestyksessä.

  Oma Disney-videokasettikokoelmani PDF-listauksena: disney-videot.pdf

  Tarjoa jos sinulta näiden sarjojen kasetteja löytyy!
  Ja tarjoa vaikka kokoelmassani olisi jo tarjoamasi kasetti, sillä esim. jotkut kansipapereistani ovat varsin kuluneita.
  Tarjoa myös pelkkiä kansipapereita tai irrallisia kasetteja.


  KIITOKSET
  - Kiitokset Sampo Haahdille suuresta avusta kokoelmani kasvattamisessa, hienoista keräilyesineistä, monista skannaamistaan kuvista ja tiedoista etenkin live-kasetit-kohdassa.
  - Kiitokset Jani Hietapakalle kokoelmani ensimmäisestä piirretystä valkokantisesta kasetista, ja muista kaseteista.
  - Kiitokset Jarkko Jussilalle kokoelmani suuresta kasvatuksesta, monista tiedoista sekä kuvista.
  - Kiitokset Mikko Mustalammelle kasettien lisäyksestä kokoelmaan.
  - Kiitokset Ville Rajalalle kasettien etsimisestä pitkältä ajalta ja kokoelmani suuresta kasvattamisesta.
  - Kiitokset Anne-Marie Tanhualle "Aku äksyilee" (ykköshakuni 90-luvulta asti!) ja muista kaseteista.
  - Kiitokset Seppo Töllikölle kasettien etsimisestä pitkältä ajalta, kokoelmani kasvattamisesta, monista tiedoista (kuten Cartoon Classics ja live-kohdissa) ja videoluettelon lainaamisesta.
  - Kiitokset Tero Katreelle lukuisten kasettien lisäyksestä kokoelmaan pitkältä ajalta.
  - Kiitokset Mikko Kauhaselle Pluto seikkailee ja Maija Poppasen valkokantisesta kannesta, sekä Avaa videoruutu (1984) -aukeamaskannauksesta.
  - Kiitokset Mika Oinakselle harvinaisista valkokantisista kansipapereista.
  - Kiitokset Mikko Lehtoselle.
  - Kiitokset kaikille joiden kautta kasetteja on päätynyt Videomuseon kokoelmiin. • INFO

  Listauksissa linkillä varustetut videot löytyvät kokoelmastani. Suurin osa näistä harvinaisten ja vähemmän harvinaisten Disney-kasettien Suomi-versioiden kansikuvista on ilmestynyt ensi kertaa netissä tämän sivuston kautta ja olen nähnyt paljon vaivaa kasettien, julkaisutietojen ja kuvien etsimiseen ja skannaamiseen, joten kysythän amieluiten asiasta etukäteen ja mainitsethan lähteeksi www.jukkaeronen.com/web/disney jos haluat jakaa joitakin kuvista omilla sivuillasi tai muualla, kiitos.
  Sivuilla esiintyvät kansikuvat ovat © Disney, ja kuvat ovat esillä ainoastaan opetuksellisessa ja historiallisessa mielessä. Tämä Walt Disney Home Video -fanisivusto ei tavoittele voittoa, vaan pyrkii säilyttämään historiallista tietoa ja kuvia jälkipolville ja tutkijoille. Olet Ilmainen www-laskuri. kävijä.  Aku Ankka ja veljenpojat seikkailevatBongo ja Mikki ja pavunvarsiDisney Festivaali IDisney Festivaali IIDisney Festivaali III
  Disneyn suurimmat lurjuksetHellitä hetkeksi HessuHessu, kilpakenttien sankariMikin ja Akun tähtirevyyMikki Hiiri vauhtipäällä
  Nalle Puh ja hunajapuuNalle Puh ja tuulinen päiväPluto seikkaileeTalvifestivaali

  Valkokantisia Beta/VHS/Video2000-videokasetteja: piirretyt (Kirjalito, 1980-luvun alku):
 • Aku Ankka ja veljenpojat seikkailevat     130/20
 • Bongo ja Mikki ja pavunvarsi     101/20
 • Disney Festivaali I 059/20
 • Disney Festivaali II 060/20
 • Disney Festivaali III (1981) (Beta)     061/20
 • Disneyn suurimmat lurjukset (Disney's Greatest Villains) (1983) Puhumme suomea     128/20
 • Hellitä hetkeksi Hessu     158/20
 • Hessu, kilpakenttien sankari     055/20
 • Mikin ja Akun tähtirevyy     124/20
 • Mikki Hiiri vauhtipäällä     052/20
 • Nalle Puh ja hunajapuu     049/20
 • Nalle Puh ja tuulinen päivä     063/20
 • Pluto seikkailee (Pluto's Tales) (1984)     193/20
 • Talvifestivaali (Merry Christmas)     065/20 • Davy Crockett ja jokirosvotHassut tassutHokkus pokkus taikaluudallaKapteeni Grantia etsimässäKippari-KalleLobo harmaasusiLohikäärmeentappaja
  Maija PoppanenMerirosvo MustapartaMiljoonan dollarin ankkaMusta aukkoPahuksen kattiPako TaikavuorellePete ja lohikäärme Elliott
  Purjehtiva pommikoneRiemukuplaRiemukupla rullaa taasRiemukupla MeksikossaSalainen aarresaariSukelluslaivalla maailman ympäriTron

  Valkokantisia Beta/VHS/Video2000-videokasetteja: live-elokuvat (Kirjalito, 1980-luvun alku):
 • Davy Crockett ja jokirosvot (Davy Crockett and the River Pirates) (1956)     027/20
 • Hassut tassut (The Ugly Dachshund) (1966)     099/20
 • Hokkuspokkus taikaluudalla (Bed Knobs and Broomsticks) (1971/1985)     016/20 Sisältää myös animaatiota
 • Kapteeni Grantia etsimässä (In Search of the Castaways) (1962)     131/20
 • Kippari-Kalle (Popeye) (1980)     093/20
 • Lobo harmaasusi (The Legend of Lobo) (1967)     157/20
 • Lohikäärmeen tappaja (Dragonslayer) (1981)     106/20 [Tässä vain sivu ja takakansi ovat valkoiset]
 • Maija Poppanen (Mary Poppins) (1964)     023/20 Sisältää myös animaatiota
 • Miljoonan dollarin ankka (The Million Dollar Duck) (1971/1986)     057/20
 • Merirosvo Mustaparta (Blackbeard's Ghost) (1968)     062/20
 • Musta aukko (The Black Hole) (1979)     011/20
 • Pahuksen katti (That Darn Cat) (1965)     058/20
 • Pete ja lohikäärme Elliott (Pete's Dragon) (1977)     010/20 Sisältää myös animaatiota
 • Pako Taikavuorelle (Escape to Witch Mountain) (1975)     013/20
 • Purjehtiva pommikone (The Last Flight of Noah`s Ark) (1980)     132/20
 • Riemukupla (The Love Bug) (1969)     012/20
 • Riemukupla rullaa taas (Herbie Rides Again)     042/20
 • Riemukupla Meksikossa (Herbie Goes Bananas) (1980)     094/20
 • Salainen aarresaari (The Treasure Island) (1950)     041/20
 • Sukelluslaivalla maapallon ympäri (20,000 Leagues Under the Sea) (1954)     015/20
 • Tron (Tron) (1982)     122/20 Sisältää myös animaatiota [Tässä vain sivu ja takakansi ovat valkoiset] • Aku Ankan 50 riemukasta vuottaAku Ankan riemujuhlaAku Ankka ja veljenpojat seikkailevatAku äksyileeBongo ja Mikki ja pavunvarsiDisney Festivaali 1
  Disney Festivaali 2Disney Festivaali 3Disney Festivaali 4Disney Festivaali 5Disney Festivaali 6Disneyn riemuralli ('Disneyn Festivaali 8')
  Hauska tavata Aku AnkkaHessun hassu maailmaMikin ja Akun tähtirevyyNalle Puh ja hunajapuuSilly Symphonies 1Talvifestivaali


  Cartoon Classics VHS-videokasetteja (Kirjalito, 1980-luku):
 • Aku Ankan 50 riemukasta vuotta (Donald Duck's 50 Crazy Years) (1984)     207/20
 • Aku Ankan riemujuhla ("Aku Ankka vauhtipäällä") (Donald's Golden Jubilee)     143/20
 • Aku Ankka ja veljenpojat seikkailevat (Donald Duck and His Duckling Gang) (1977)     130/20
 • Aku äksyilee (Goin' Quackers) (1984)     205/20
 • Bongo ja Mikki ja pavunvarsi (Fun and Fancy Free) (1987)     101/20
 • Disney Festivaali 1 (Cartoon Bonanza I)     059/20
 • Disney Festivaali 2 (Cartoon Bonanza II)     060/20
 • Disney Festivaali 3 (Cartoon Bonanza IV)     493/20
 • Disney Festivaali 4 (Cartoon Bonanza 5) (1986)     494/20
 • Disney Festivaali 5 (Cartoon Bonanza 6) (1986)     495/20
 • Disney Festivaali 6 (Cartoon Bonanza 7) (1987)     624/20
 • Disneyn riemuralli ("Disneyn Festivaali 8") (Disney's Merry Menagerie)     668/20
 • Hauska tavata Aku Ankka (This is your life, Donald Duck) (1984)     209/20
 • Hessun hassu maailma (It's a Goofy World) (1986)     423/20
 • Mikin ja Akun tähtirevyy (All Star Cartoon Revue) (198?)     124/20
 • Nalle Puh ja hunajapuu (Winnie the Pooh and the Honey Tree) 049/20
 • Silly Symphonies 1 (Silly Symphonies vol. 1) (1986)     424/20
 • Talvifestivaali (Merry Christmas)     065/20

  Seuraavista suurimmasta osasta on tiedossa maininta suomalaisen videoliikkeen mainoslehtisessä (1987)
  ja kolmesta on maininnat Bello Romanon toimittamassa Video-oppaassa (1992).
  Näiden julkaisuista ei silti ole täyttä varmuutta: • Disney Festivaali 7 (Cartoon Bonanza III) (1987)
         (Video on arvosteltu Video-oppaassa eli ollut olemassa jossakin muodossa: promo tai varsinainen julkaisu.
           Mainoksessa merkattu "Tulossa".)
 • Disneyn suurimmat lurjukset (1983) (75 min) Puhumme suomea
         (Video on arvosteltu eli ollut olemassa jossakin muodossa: promo tai varsinainen julkaisu)
 • Mikki-Hiiren Jouluaatto (Mickey's Christmas Carol) (1960) (54 min)
         (Kokoelma lyhäreitä, mm Mikki viettää jouluaattoa.
           Video on arvosteltu eli ollut olemassa jossakin muodossa: promo tai varsinainen julkaisu)
 • Tiku ja Taku
         (Listassa muiden jo julkaistujen seassa, mutta julkaisusta ei varmuutta)
 • Aku Ankka villissä lännessä (Donald Duck Goes West)
         (Merkattu "Tulossa". Julkaisusta ei varmuutta; ulkomailla: 1987)
 • Hessu lomailee (Sport Goofy's Vacation)
         (Merkattu "Tulossa". Julkaisusta ei varmuutta)
 • Nalle Puh ja Tiikeri / Nalle Puh ja Tiikeri kans! (Winnie the Pooh and the Tigger Too)
         (Merkattu "Tulossa". Julkaisusta ei varmuutta; ulkomailla: 1984)
 • Mikki Hiiren riemujuhlat
         (Merkattu "Tulossa". Julkaisusta ei varmuutta. Nimestä päätellen kyseessä
         saattaa toisaalta olla varhaisnimi Egmont-julkaisulle "Mikki Hiiri vauhtijalassa",
         jolla on toinenkin liikanimi kasetin etiketissä: "Mikki Hiiri vauhtipäällä".)

  Näitä vuokravideoita on julkaistu ulkomailla Cartoon Classics -sarjassa (Saksa, Ranska, Norja, Ruotsi...),
  mutta en tiedä mitkä näistä on mahdollisesti julkaistu samassa Cartoon Classics -sarjassa Suomessa.
  Mitä ylempänä nimike on listassa, sitä todennäköisempänä pidän kyseisen videon Suomi-julkaisua
  (perustuen omiin havaintoihin ja esim. siihen mitä naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa on julkaistu).
  Annetut suomenkieliset nimet ovat spekulaatiota.
  Suluissa oleva teksti kuvailee kansikuvaa, mutta Suomi-versio voi poiketa siitäkin:

 • Nalle Puh ja Tiikeri (ja muut pomppivat niityllä)
 • (Tiku ja Taku ovat Akun pään päällä; tämä saattaa olla Disney Festivaali 7, jos sellainen on julkaistu)
 • Iskelmäparaati / Iskelmäkaruselli (Make Mine Music!) (Tyttö ja poika tanssivat, taustalla piano) (1986)
 • Säveltuokio (Melody Time) (Lintu soittaa pöydällä kitaraa ja Aku istuu tuolilla) (1948/1985)
 • Kolme Caballeroa (The Three Caballeros) (Aku, Jose ja Panchito lentävät lentävällä matolla)
 • Saludos Amigos (Saludos Amigos) (Aku soittaa kitaraa ja Jose Carioca tanssii sateenvarjo kädessä) (1985)
 • (Hessulla soihtu kädessä, takana iso tähti ja ympärillä urheiluvälineitä)
 • Disney's Greatest Dog Stars (1987)
 • Donald and His Companions (Mikki ajaa autoa jonka kyydissä Aku, Hessu, veljenpojat, Tiku ja Taku)
 • (30-luvun tyylin Mikki ja Minni ohjaavat ruoria)
 • (Aku, Mikki, Hessu, Pluto, haikara ja tiikeri rannalla) (1984)
 • (Akun paha ja hyvä omatunto kuiskuttelevat Akulle) (1984)
 • (Aku pitelee leijonan leukoja, 4 muuta hahmoa ympärillä)
 • (Samu Sirkka kirjan päällä)
 • ("Oscar-paraati" - Kolme pientä porsasta musisoivat)
 • ("Oscar-paraati" - kuvassa joutsen, kalastava Mikki, Kolme pientä porsasta, jne.)
 • Silly Symphonies Vol. 2 (kukko ja kana tanssivat)
 • (Hessu, Mikki ja Minni laulavat joululauluja)
 • (Iines on Akun airojen välissä)
 • (Pluto, Mikki ja Minni katsovat myyrää) (1986)
 • (Aku painaa starttipistoolia jonka päässä on korkki kun veljenpojat ovat lähtöviivalla) • PinocchioDumboLiisa IhmemaassaMiekka kivessäRobin Hood


  Walt Disney klassikot VHS-videokasetteja (Kirjalito, 1980-luku):
 • Pinocchio (1940)     239/20
 • Dumbo (1941)     024/20
 • Liisa ihmemaassa (Alice in Wonderland) (1951)     036/20
 • Miekka kivessä (The Sword in the Stone) (1963) Puhumme suomea     229/20
 • Robin Hood (1973) Puhumme suomea     228/20 • Prinsessa ruusunen (Egmont)Kaunotar ja kulkuri (Egmont)Pelastuspartio Bernard ja Bianca (Egmont)Pieni Merenneito (Egmont)


  Walt Disney klassikoita VHS-videokasetteja (Egmont Film, 1980-luku):
 • Prinsessa ruusunen (Sleeping Beauty) (1958)     476/20
 • Kaunotar ja kulkuri (Lady and the Tramp) (1956) Puhumme suomea     582/20
 • Pelastuspartio Bernard ja Bianca (The Rescuers) (1977)     4064/20
 • Pieni Merenneito (The Little Mermaid) (1989) Puhumme suomea     913/20 • Mikki Hiiri vauhtijalassaMikki ja Aku ottavat rennostiPluton uudet seikkailut
  Tiku ja Taku vauhdissa

  Piirrosfilmien klassikoita VHS-videokasetteja (Egmont Film, 1980-luku):
 • Mikki Hiiri vauhtijalassa (Mickey's Golden Jubilee) (1978)     052/20
 • Mikki ja Aku ottavat rennosti (Let's Relax) (1974/1989)     158/20
 • Pluton uudet seikkailut (More Tales of Pluto) (1976)     422/20
 • Tiku ja Taku vauhdissa (Adventures of Chip'n'Dale) (1984)     233/20 • Tupun, Hupun ja Lupun seikkailutTupu, Hupu ja Lupu huippuvireessäAnkronikka: Unohdettu maaRoope-setä ja ankanpojat seikkailevatRoope-sedän outo uniAnkronikka: Tulikärpäshedelmä
  Kummikarhut seikkailevatKummikarhut: Kummi-Sanni kiipelissäKummikarhut: Kummijuoman salaisuusNalle Puhin suuri hunajaryöstöNalle Puh ja linnunpoikaPilipalipilotit: Lentävä sirkus
  Tiku ja Taku - Pelastajat: RosvokoplaTiku ja Taku - Pelastajat: MattovarkaatTiku ja Taku - Pelastajat: Oikeilla jäljilläVusselit ja punatulkun poikanenVusselit Hollyvussissa

  Piirrettyjä TV-sarjoja VHS-videokaseteilla (Egmont Film, 1980-luku ja 1990-luvun alku*):
 • Tupun, Hupun ja Lupun seikkailut (Ducktales) (1987)     643/20
 • Tupu, Hupu ja Lupu huippuvireessä (Ducktales Vol. 3) (1988)     640/20
 • Tupu, Hupu ja Lupu - Ankronikka: Unohdettu maa (Ducktales Vol 5) (1988) Puhumme suomea     644/20
 • Roope-setä ja ankanpojat seikkailevat (Ducktales Vol. 6) (1987)     645/20
 • Roope-sedän outo uni (Ducktales Vol. 11) (1989) Puhumme suomea     677/20
 • Ankronikka: Tulikärpäshedelmä (Ducktales Vol. 12) (1988)     678/20
 • Kummikarhut seikkailevat (Gummi Bears) (1987)     547/20
 • Kummikarhut seikkailevat: Kummi-Sanni kiipelissä (Gummi Bears II) (1985)     548/20
 • Kummikarhut: Kummijuoman salaisuus (Gummi Bears Vol. 3) (1985)     549/20
 • Nalle Puhin suuri hunajaryöstö (New Adventures of Winnie the Pooh Vol. 1) (1988) Puhumme suomea     809/20
 • Nalle Puh ja linnunpoika (New Adventures of Winnie the Pooh Vol. 2) (1988) Puhumme suomea     659/20
 • Pilipalipilotit: Lentävä sirkus (Tale Spin Vol. 1) (1989) Puhumme suomea     4067/20
 • Tiku ja Taku - Pelastajat: Rosvokopla (Chip'n'Dale Rescue Rangers) (1990)     1023/20
 • Tiku ja Taku - Pelastajat: Mattovarkaat (Chip'n'Dale Rescue Rangers 2) (1990)     1024/20
 • Tiku ja Taku - Pelastajat: Oikeilla jäljillä (Chip'n'Dale Rescue Rangers 3) (1991) Puhumme suomea     1025/20
 • Vusselit ja punatulkunpoikanen (Wuzzles Vol. 1) (1985)     543/20
 • Vusselit Hollyvussissa (Wuzzles Vol. 2) (1985)     544/20

  *Huom! Listaan sisältyy vain Egmont Filmin varhaisimmat ja samaa "harmaa-taustaista" kansityyliä edustavat vuokrakasetit
  (joissa selkämys on joko harmaa tai pinkki). Eli listasta on jätetty pois uudemmat vuokrakasetit, joiden taustavärit vaihtelevat ja joiden
  kannessa on usein oikeassa alakulmassa valkoinen vino palkki ja punaisella teksti "Puhumme suomea". • Afrikan leijonaElävä luontoKatoava preeriaValkoinen erämaa


  True-Life Adventures -luontodokumenttikasetteja (1980-luku):
 • Afrikan leijona (The African Lion / The Lion of Africa) (1955) Suomenkielinen selostus     176/20
 • Elävä luonto (The Living Desert) (1953) Suomenkielinen selostus     174/20
 • Katoava preeria (The Vanishing Prairie) (1954) Suomenkielinen selostus     332/20 Sisältää myös animaatiota
 • Valkoinen erämaa (White Wilderness) (1958) Suomenkielinen selostus     246/20 Sisältää myös animaatiota


 • SIVU 1 , 2 , 3 , 4 , 5


  'Piirrettyjen Maailma / World of Cartoons' Disclaimer:
  Copyrights, trade marks and registered trade marks of the pictures and logos shown here at
  "Piirrettyjen maailma" / "World of Cartoons" (http://www.jukkaeronen.com/web/piirretyt) belong to their respective owners.
  www.jukkaeronen.com/web/piirretyt is a non-profit site made only for entertainment, nostalgia and information purposes, and that's the spirit in which the showcase is being displayed here.
  If you link directly to pictures shown/hosted here, please include a link to either www.jukkaeronen.com or www.jukkaeronen.com/web/piirretyt at the same occasion.
  If anything is unclear, please contact me for enquiries.


  Synchronic Web -sivustoja:
  Kevääntuoja-fantasiataidesivut     Fantasiaseikkailut-tietokonepelimuseo     Piirrettyjen maailma