B logi sisältää elokuva-arvioita ja muisteluja kokoelman 1980-luvun ja 90-luvun alun retro-videokaseteista. Mm. scifi, fantasia, western, piirretyt, anime, kaiju/monsterielokuvat, post-apocalypse, kauhu, mysteeri, arthouse ja draama ovat genreinä edustettuina. Arvosteluasteikko on yhdestä viiteen tähteä. Blogissa käsitellään pääasiassa Suomi ex-vuokrakasetteja. Myös muita vanhoja ja harvinaisiakin sekä uusia kiinnostavia elokuvia ja sarjoja välillä käsitellään (mm. TV-nauhoituksia ja DVD:itä), sekä erikoisuutena Nintendon vuokravideopelejä. Toiveitakin saa esittää. Disney-postaukset löytyvät myös täältä.

"Elokuvat ja videot kuvaavat elämää ja mielikuvitusta sen kaikissa muodoissa. Tässä blogissa elävät harmonisesti rinnakkain niin klassiset piirretyt kääpiöineen ja scifi-maailmat avaruusaluksineen, kuin taide-elokuvat ja hömppä, sekä pienen ihmisen filosofiat ja rakkaus luontoon, aina taisteleviin jättiläishirviöihin, jotka kulkevat käsi kädessä auringonlaskuun – ja lopputekstit katsotaan nekin autuaana." —JE

Spoilereita saattaa välillä esiintyä. Voit lähettää omiakin kommentteja tai muisteluja videoarvioista (tai yleisesti tästä blogista). Voit tehdä sen täältä sivun alaosasta (voit lähettää myös sähköpostia).24.5.2019VHS-videot ja TV-sarjat:
MUUMIMANIA — MUUMEISTA JA MUUMILAAKSON TARINOISTA

Viime aikoina entisestään kiihtyneen muumimuki-villityksen johdosta ryhdyin itsekin roopeankkamainen kullanhimo silmissäni kaivamaan kaappeja kuolaten. Löysinkin sieltä muutaman mukiin menevän muumimukin (vihreä Piirustus-muumimuki, 1996–2002, on myynnissä).

Samalla innostuin kirjoittamaan pienen artikkelin muumeista, keskittyen suomalaisten rakastamaan japanilaiseen 90-luvun Muumi-piirrettyyn ja sarjasta julkaistuihin myyntivideoihin.

Myös Mörkö-villitys on rantautunut Suomeen kevääseen fantastisen jääkiekko-maailmanmestaruuden kunniaksi – ihanaa Mörkö ja leijonat!! Tästä lopussa hieman lisää.

Tove Janssonin Muumit.

Hieman historiaa

Lähdetään kuitenkin liikkeelle hieman historian polkuja sivuten. Tove Jansson (1914–2001) keksi muumit alkujaan 1930-luvulla. Ensimmäinen muumipiirros ilmestyi Janssonien kesäpaikan huussin seinälle.

Karjaan yhteiskoulusta löytyy Tove Janssonin tekemä seinämaalaus "Lintu sininen" vuodelta 1953, josta tässä yksityiskohta. Maalauksesta löytyy mm. vihreä muumi kultainen kruunu päässään ja muumitaloa muistuttava torni.
    Suosittelen käymään myös Tampereen Muumimuseossa.Oma varhaisin muistoni muumeihin liittyen on puolalainen nukkeanimaatio Muumien maailma (1977–82), ja etenkin sen Kelluva teatteritalo -jakso. Kyseisen jakson #38 tunnelma tuntui omituiselta ja pelottavalta lapsesta. TV-sarjaa esitettiin suomenkielisellä kertojaäänellä YLE TV1:llä vuosina 1984–86. Jo tätä ennen sarjaa esitettiin puolalaisin alkuperäisäänin MTV-kanavalla (TV2-paikalla) vuosina 1980–81.

Ensimmäinen muumiaiheinen TV-animesarja Mūmin tehtiin Japanissa vuosina 1969–70 ja se sai jatkoa sarjassa Shin Mūmin (1972). Sarjojen tekijöistä löytyy tuttuja nimiä – mukana olivat mm. tulevat animaatiomestarit Hayao Miyazaki (Henkien kätkemä) ja Rintaro (ohjannut mm. Galaxy Express 999:n elokuvaversioita).

Ensimmäisellä kaudella nähdään mm. juopottelua, tappelua ja autolla ajamista. Jansson ei ollut sarjan tyylistä ja synkemmästä otteesta mielissään, vaan vaatikin alkuperäisen tuotantoyhtiö Toky Movie Shinshan poistamista projektista ensimmäisten 26 jakson jälkeen. Sarjan luonne muuttui Janssonin alkuperäisten hahmojen omaisemmaksi uuden Mushi Production -yhtiön toimesta. Mushi tuotti jäljellä olleet ensimmäisen kauden 39 jaksoa ja toisen kauden. Muumeista tuli suosittuja Japanissa näiden animesarjojen myötä.


Käy Muumilaaksoon

Vuosina 1990–92 ilmestyi seuraava japanilainen perinteiseen tyyliin toteutettu muumi-aiheinen piirrosanimaatiosarja, Muumilaakson tarinoita. Se räjäytti viimein pankin ja siitä tuli supersuosittu ympäri maailman. Itse seurasin nuorena tätä animesarjaa jonkin verran sieltä sun täältä. Kaikkihan tuntevat sarjan tarttuvan tunnussävelmän lallatteluineen.

Muistikuvissani näkemistäni episodeista suosikkeja ovat tässäkin nukkeanimaation tapaan teatterijakso 28. Laineilla lipuva teatteri, sekä 53. Vedenneito. Pelottavaan lentävään taikuriin liittyvät jaksot ovat myös mielenkiintoisia.

Ääninäyttely oli YLE:n versiossa mieleeni ja hahmot persoonallisia. MTV:n vuonna 2017 uudestaan dubbaamaa versiota en ole kuullut.
YLE:n Muumivideot – kerää koko sarja! - VHS-esite, joka on mukava paketti keräilijöitä ajatellen. Tällaisia virallisia kokoelmaesitteitä näkee turhan harvoin.

Kyseinen esite oli alkuperäinen inspiraatio tähän postaukseenkin. Sillä esim. monikaan 80-luvun vuokravideoita julkaissut firma ei ole laatinut täydellistä listaa julkaisustaan, vaan ne on pitänyt keräilijöiden itse selvittää. Vuokravideoitahan ei voinut edes ostaa aikoinaan, joten niitä ei olisi keräilijöitä varten tehtykään, vaan vuokraajia.


Yleensä tässä blogissa keskitytään 80-luvun vuokravideojulkaisuihin, mutta muumeista ei sellaista tietenkään voi olla ja jotkin myyntivideotkin voivat olla toisinaan vaihtelevan kiinnostavia. YLE julkaisi Muumilaakson tarinoita ja Muumilaakson uusia tarinoita VHS-myyntivideoita 34 kappaletta 1990-luvulla. Ansiokkaasti YLE laati myös muumivideoiden esitteen, jonka avulla saattoi kerätä koko sarjan omakseen. Keräiljänä on aina mitä mukavinta kun jostain keräilyaihepiiristä on täydellinen keräysluettelo olemassa. (Videopeli-puolelta tulee mieleen Philips Videopac -juliste. Kyseisen konsolin pelit numeroitiin, joten julisteesta oli helppo bongata puuttuvat nimikkeet.)

Muumilaakson tarinoita jakso #53: Vedenneito.

Jaksot 1–78 kuuluvat Tanoshii Mūmin Ikka -sarjaan ja jaksot 79-104 Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki -sarjaan. Jaksot esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuosina 1991–1994.

Kaikki 34 muumikasettia nätissä perhepotretissa (kiitos kuvasta Jaranda ja parista puuttuneesta puhummesuomea.com). Suomi VHS-kaseteilta löytyy kaikki muut jaksot, paitsi #12, #50 ja #102. Sensuuri iski, koska niitä pidettiin liian synkkinä ja hurjina.

Julkaisija: Showtime, Oy Europa Vision Ab, Oy Yleisradio Ab, 1990/1992.

DVD:istä halutuimpia lienee 34:n levyn boksi, jossa on julkaistu koko 104-jaksoinen sarja.


Tanoshii Mūmin Ikka -sarja (YLE)
1. Muumilaakson kevät
2. Taikurin hattu
3. Rannalta löytynyt hylky
4. Tervetuloa hattivattien saarelle
5. Hattivattien salaisuudet
6. Pikkuruiset vieraat
7. Matkalaukku
8. Taikurin taika
9. Näkymätön lapsi
10. Ninni saa hymynsä takaisin
11. Niisku leijailee taivaalla
12. Hurja merirosvo (MTV:n version nimi)
13. Maailman viimeinen lohikäärme
14. Tiukka naapuri
15. Niiskuneiti potee muistinmenetystä
16. Olioita avaruudesta
17. Muumipappa kaipaa vaihtelua
18. Taikasiemeniä valtamerestä
19. Viidakon kätköissä
20. Muumipeikko pelastaa tiikerit
21. Nuuskamuikkunen lähtee pois
22. Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu
23. Talven vieraita
24. Kiirehdi, Nuuskamuikkunen
25. Majakka
26. Majakka syttyy
27. Jenni-täti on miljonääri
28. Laineilla lipuva teatteri
29. Kadonneet lapset
30. Jälleen yhdessä
31. Iso jysäys
32. Kultakala
33. Lampun henki
34. Leija
35. Noita
36. Joulu on ovella
37. Keskitalven kokko
38. Loitsu
39. Jysähdyksiä yössä
40. Salaperäistä ilotulitusta
41. Rosvoja Muumilaaksossa
42. Auringonpimennys
43. Primadonna
44. Hauska syntymäpäivälahja
45. Muumipeikko rakentaa talon
46. Musta kreivitär
47. Kuuma lähde
48. Kuplia
49. Jättikurpitsa
50. Kuka asuu kelon sisällä? (MTV:n version nimi)
51. Niiskuneiti selvänäkijänä
52. Aarteenetsintää
53. Vedenneito
54. Timantti
55. Muumipapan toinen nuoruus
56. Salainen ruokalaji
57. Äidinrakkaus
58. Taiteilijoita Muumilaaksossa
59. Noitakävelyä
60. Kauhea Pikku Myy
61. Muumipeikko ennustaa korteista
62. Muumipapan muistelmat I
63. Muumipapan muistelmat II
64. Muumipapan muistelmat III
65. Naamiaiset
66. Vampyyri
67. Tuoli
68. Muumipeikko ja linnut
69. Feeniks-lintu
70. Muumipeikon iso kala
71. Tyrmääjäsieni
72. Muumipeikko ja delfiini
73. Luola
74. Ihana lahja
75. Satumainen smaragdi
76. Talon maalausta
77. Suuri lentokilpailu
78. Kohti etelää

Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki -sarja (YLE)
79. Muumipeikon kihlaus
80. Nipsu rakastuu
81. Uusi elämä
82. Hemulitäti tulee Muumitaloon
83. Muumipeikko ja kultainen häntä
84. Hiekkaveistoksia
85. Merirosvojen huviretki
86. Poliisimestarin veljenpoika
87. Aikakone
88. Muumitalvi
89. Joulutarina
90. Muumit muinaisuudessa I
91. Muumit muinaisuudessa II
92. Aarrekartta
93. Nipsu apumiehenä
94. Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina
95. Muumipeikko Villissä lännessä
96. Muumipeikon Robinson-seikkailu
97. Pikku Myyn lyhyt romanssi
98. Lohikäärmeen kyyneleitä
99. Aikakoneella renessanssiin
100. Punainen täysikuu
101. Koulu kutsuu
102. Pikku Myyn karmea syntymäpäivä (MTV:n version nimi)
103. Salainen lääke
104. Kultainen valtakunta


Jaksot #12, #50 ja #102 eivät kuuluneet YLE:n versioon, eikä niitä ole vieläkään esitetty Suomen televisiossa. MTV dubbasi kyseiset jaksot suomeksi viimein vuonna 2017, mutta toistaiseksi ne ovat vain DVD-levyillä ja C Moressa nähtävillä.Character Design References -sivustolta löytyy erittäin mielenkiintoisia luonnoksia animaatiosarjan teosta.

Muumisarjoja ja -elokuvia on tehty vuosikymmenet moneen lähtöön ja moneen makuun. Jälleen uusi 3-ulotteinen muumisarja ilmestyi tänäkin vuonna. Jokaisella lienee suosikkinsa. Omani on 90-luvun klassinen piirrosversio.

****


PS. Loppuun ajankohtainen kuva. Torilla/puistossa tavattiin! Löikö Mörkö sisään!

Ja uusi Leijonat-jääkiekkojoukkueemme logo mallia kevät 2019 — kiitos kuvasta https://twitter.com/TheMestarit/status/1132584454810210306

MUUTA:
 • Muumien historia on hyvin tiivistettynä virallisella sivustolla.
 • Muumimukien historia, jossa on jo 20 osaa.
 • Kiitos tiedoista mm. IMDB, puhummesuomea.com ja Wikipedia.

 • Kirjoita kommentti  6.4.2019  MATKA MANALAAN (Walt Disney Home Video / Kirjalito, 1980-luvun vuokrasetti). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: The Devil and Max Devlin (1981).
  Ohjaus: Steven Hilliard Stern.
  Valmistusmaa: Yhdysvallat.
  Genre: komedia/perhe/fantasia.    Kesto: 1t 36min.    Kuvasuhde: 1.33:1 (alkuperäinen olisi 1.85:1)
  Puhuttu englanniksi, suomenkielinen tekstitys.    Sallittu.    Videokoodi: 067/20.


  Takakannen teksti: "Max Devlin, vuokratalon omistaja, jää linja-auton alle juostessaan karkuun valittavia vuokralaisiaan. Hänen maallinen vaelluksensa päättyy ja alkaa matka manalaan. Siellä hänelle annetaan mahdollisuus palata maan päälle, kuitenkin yhdellä ehdolla: Maxin on saatava kolme viatonta ihmistä myymään sielunsa. Ja aikaa hänellä on vain kaksi kuukautta."

  Heti alkumetreillä huomaa, että Bill Cosbyn ja Elliott Gouldin tähdittämä Matka manalaan vuodelta 1981 on erikoinen filmi. Se alkaa yllättävän synkästi ja "poltergeistmeisesti" kun Max Devlin (Gould) jää bussin alle ja lentää tuonpuoleiseen hare krishna -kuoron säestämänä. Punaisena hehkuvan helvetin näyt ovat mielenkiintoiset. Barney Satin - sielupäällikkö (Cosby) toivottaa Maxin tervetulleeksi helvettiin. Lavasteet savuavine lattioineen ja tulipatoineen ovat mukiin menevät. Max väittää ettei ole koskaan tehnyt mitään, mutta saa heti perään kuulla luettelon kaikista tekemistään synneistä. Hänen on turmeltava uhreiksi valittuja nuoria sieluja, jotta hän itse välttäisi helvetin.

  Takaisin maan päällä vain Max pystyy näkemään paholaisen, joka ilmestyy milloin minnekin piruilemaan ja patistelemaan, muistuttaen ajan käyvän loppuun. Nämä ilmestymiset aiheuttavat kommelluksia ja väärinkäsityksiä muiden ihmisten keskuudessa. Max ei itsekään näy enää peilikuvassa helvetin asukkaiden tapaan.

  Konsepti on kummallinen ja kerronta on suht' verkkaista. Arvostan toki omaperäisyyttä. En silti oikein tiedä kenelle tämä paketti on suunnattu. On yllättävää, että tarina on mennyt läpi Disneyn johtoportaassa 1980-luvun alussa. Joskin Disney kunnostautuikin synkempiä teemoja sisältävien elokuvien tuottamisessa 1970-luvun lopulta pitkälle '80-lukua. Kyseinen aikakausi onkin tämän museon pitäjän ja blogin kirjoittajan suosikki ajanjakso klassisiksi laskettavista Disney-elokuvista.

  Eräs Maxin uhreista on laulajan urasta haaveileva neito. Pitkä kokonaan esitettävä musiikkinumero muodostuu elokuvan tunnussävelmäksi. Alkuun en siitä välittänyt, mutta keskinkertaisesta ensivaikutelmasta huolimatta toisto hoitaa tehtävänsä ja teema alkoi jäädä mieleen.

  Komediallista puolta on hyvin maltillisesti eikä se ole tyyliltään ääneen naurattavaa vaan enemmän vähäeleistä ja arkista tilannehuumoria.

  Paholaisen ilmeet tanssilattialla ovat kylläkin erittäin cosbymaisia. Bill Cosbyn puhetapa, ilmehdintä ja The Cosby Shown kolmannen kauden nerokas alkutunnari on aina naurattanut. Simpsoneissa on ollut mainiota parodiaa hänen puhetyylistään. Mutta kyseiseen näyttelijään liittyvät menneiden vuosien asiat ovat äärimmäisen ikäviä, eikä imago ole tietenkään enää ennallaan. Siksi tätäkin elokuvaa oli ristiriitaista katsoa.  "Matka manalaan"-elokuvasta on tehty monien Disney-elokuvien tapaan myös sanomalehtisarjakuvasovitus. Stripissä pääosan esittäjät ovat esikuvansa näköiset ja tunnistettavat. Tämä ei ole ollenkaan taattua monissakaan elokuviin perustuvissa sarjakuvissa. "Max ja paholainen" (tarinakoodi ZT 107) julkaistiin Suomessa 13-sivuisena Apu-lehdessä vuonna 1982. (Kiitos skannauksesta Antti Peltonen.)
      Keräilen Apu- ja Viikkosanomat-sanomalehdissä ilmestyneitä Disney-strippisarjakuvien skannauksia (300dpi). Ota yhteyttä jos sinulta löytyy näitä ja haluat esim. vaihdella! Täällä oma puute- ja tarkistuslista.

  Naislaulajan ja Toby-pojan tarinat synnyttävät eniten draamaa. Mutta lähtökohtaisesti näen, että paljon mielenkiintoisempana aiheena elokuva olisi nimensä mukaisesti käsitellyt mielikuvituksekasta matkaa helvetissä Danten infernon tapaan. Silti omituisella tavalla pidän tästä arkisemmastakin kokemuksesta enkä osaa tarkkaan sanoa mistä se johtuu. Ainakin ajankuva, hyvät näyttelijät ja vanhan ajan tunnelma, sekä omituinen konsepti lopulta hiillostettuna upposivat meikäläiseen.

  **½

  Täällä on lueteltuina kaikki blogin Disney-postaukset.


  MUUTA:
 • Ainakin tämän videoyksilön vuokraaminen on maksanut 25 markkaa aikoinaan.
 • Alussa Walt Disney Home Video -logo Fantasia-klipillä.
 • Alussa eikä lopussa mainoksia.
 • Kiitos valokuvista fffmovieposters.

 • Kirjoita kommentti  12.3.2019  FORMULA 1 1983 (Star Video / Calsor Video, 1984). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: Formula 1 1983 (1984).
  Genre: moottoriurheilu.    Kesto: 1t 56min.
  Kuvasuhde: 4:3.    Sallittu.    Videokoodi: 2420 (vaihtelee, myös 2459 tunnettu).
  Suomenkielinen selostus.


  Takakannen teksti: "Formula 1 -ratojen vauhdikkaimmat hetket maailmanmestaruustaistoissa -83.

  Koko kauden -83 FORMULA 1-sirkus esittäytyy eri puolilta maailmaa kootussa 2-tuntisessa. Mukana terävin huippukaarti: Keke Rosberg, Nelson Piquet, Alain Prost, Rene Arnoux, Niki Lauda, John Watson, Riccardo Patrese, Patrick Tambay, Elio de Angelis, Jacques Laffite jne. Tervetuloa aitiopaikalle!

  Selostaja: Jorma Pulkkinen"  15. maaliskuuta alkavan Formula 1 kauden 2019 kunniaksi katsauksessa harvinainen suomalainen F1-vuokravideokasetti kaudesta 1983!

  Sport on Video: Formula 1 1983 VHS:llä selostaja Jorma Pulkkinen kommentoi Rio de Janeiron kisan alussa tyyliin:

  "Ilma on 40 astetta ja kuumuus ohjaamossa nousee 60 asteeseen. Keke on ainoana pohjoismaalaisena etulyöntiasemassa, sillä hänellä on enemmän kokemusta saunasta kuin kaikilla muilla kuljettajilla yhteensä".

  Kielenkäyttö on paikoin hupaisan vanhahtavaa "konstruktööreineen" (eli sana tarkoittaa autovalmistajia). Pulkkisen omaperäinen selostus on muutoinkin letkeämpää ja elävämpää kuin reilu pari vuotta sitten blogissa arvioidussa Formula 1 Grand Prix Special -ohjelmassa vuodelta 1982.

  Legendaarisia kuljettajanimiä riittää tässä vuoden 1983 Formula 1 -koosteessa – Niki Lauda, Nelson Piquet, Alain Prost, Keke Rosberg...

  Selostajan mukaan Keke on kertonut, että ilman korvatulppia on mahdoton ajaa, ja jos toinen korvatulppa irtoaisi, hän keskeyttäisi. Tyyli on myös mukavan suorapuheista. Kuten Yhdysvaltain GP:stä eivät kuljettajat kuulemma ole niin innostuneita, mutta raha auttaa asiaan.

  Raha-asioista on myös mm. tällainen kohta: "Mainostajien hinnat näissä formulaykkös-kilpailuissa ovat mahtavaa luokkaa. Nekin luvut ovat Keken kohdalla useita satoja tuhansia markkoja. Mutta kun tiedetään minkälaisessa hengenvaarassa kuljettaja tuolla on, ja minkälainen sirkushevonen hän oikeastaan ammatiltaan on, niin kyllä mielestäni on suotavaa että kunnon hinta sitten hommasta myöskin maksetaan."

  Haitari-kasari-pop on hauska sountrack siivittämään menneen ajan vauhdin hurmaa, muiden musiikkivalintojen ohella.

  Kuvamateriaalin perusteella kisoja on kuvattu sekä videokameralla että filmille. Filmi on erityistä iloa silmille, tuttuine roskineenkin. Videokameroilla kuvatut osakilpailut tuovat 90-luvun MTV3:n TV-ohjelma Jyrkin kamerat mieleen, sillä auringonsäteet jäävät hetkeksi "linssiin" palaen kiinni. Kuvamateriaali on kansainvälistä kuvaverkkoa kuten selostuksessa todetaan. Mutta kuulemma myös suomalaisen Antti Puskalan materiaalia ainakin Niki Laudan helikopterin laskeutumisesta nähdään.

  Video toimii jo ajankuvana, sillä maailma on muuttunut huimasti. Onkin mielenkiintoista nähdä tämä muutos formuloiden näkökulmasta. Aihe on sama, mutta kaikki näyttää erikoiselta. Formula-autot itsessään ovat tietenkin kehittyneet valtavasti seitsemän vuosikymmenensä aikana. Autojen etupainotteinen avaruussukkula-design 80-luvun alkupuolelta on mainio.

  F1:n juuret jäljittyvät eurooppalaiseen Grand Prix moottoriurheiluun, joka juontaa peräti vuoden 1894 Ranskaan. Ensimmäinen Formula 1 -kisa uusilla säännöillä oli vuoden 1946 Torinon Grand Prix, joka pidettiin 1. syyskuuta vuonna 1946. Kilpailun voitti Achille Varzi Alfa Romeo 158 Alfettalla.

  Tipuin totaalisesti monta kertaa; selostus on paikoin ratkiriemukasta poliittisessa epäkorrektiudessaan. Epäkorrekteimpana huomiona katsojat "ovat kuin keskitysleirillä", mutta pääsevät poistumaan takakautta eivätkä kuitenkaan joudu kuulemma esimerkiksi kaasukammioon, huh... Etelä-Afrikan GP:n "anekdoottia" kohdassa 1h 50min en voi tässä yhteydessä edes siteerata.

  Vertaus Rooman gladiaattoreihin tulee jo tässä Pulkkisen suusta! Matti Kyllönen on oma kaikkien aikojen lempi Formula-selostajani, mutta Pulkkinen nousi sutkautuksineen kyllä tämän myötä yllättäen hyväksi kakkoseksi!

  "Jos vaimo on mukana niin sehän viedään ilman muuta."

  Oma lempi-Legoni on tämä Formula 1 -tyyppinen Legoland Motor Speedway -lähtösuora filmaajineen ja varikoineen alkuperäisessä pakkauksessa 1980-luvulta. Olin sitä etsinyt ja löytyi vuosikymmenten jälkeen varastosta! Hintalappukin on tallella; tämä kustansi aikoinaan 99 markkaa Citymarketista.

  Nykyaikaan hetkeksi hypäten — vuoden 2018 Monacon GP:n torstai-päivän harjoitusten jälkeen Liberty Media oli järjestänyt hienon fanihetken kun Keke ajoi poikansa Nicon kanssa rataa ympäri – molemmat mestaruusautoillaan.
      F1-sarjan uudet omistajat ovat elävöittäneet F1:siä tällaisilla oivaltavilla tempauksilla Bernie Ecclestonen vuosikymmenten itsehaltijuuden ajoista. Esimerkiksi Kimi Räikkösen keskeytystä vuoden 2017 Espanjan GP:ssä itkenyt ranskalainen pikkupoika Thomas vietiin tapaamaan Kimiä Ferrarin varikkopilttuuseen saman kisan aikana, ja suru vaihtui iloon. Tämä oli moderni tarinallinen F1-klassikkohetki, joka nähtiin livenä lähetyksessä.


  Star Videon (kasetissa kalsarivideon eli Calsor Videon etiketti) vuokravideo vuodelta 1984 on harvinainen, joten sitä saa varautua etsimään (Kanadan GP:n) murmeleiden kanssa. Kasetti on pahamaineinen Agfa "made in Germany", mutta se näkyy silti pääasiassa erittäin hyvällä kuvalla, joskin pieniä häiriöitä välillä esiintyy ja mustia ohuita vaakaviivoja. Digitoidessa VHS:ää talteen Philipsin DVD-tallentimeni on ikävän ylisensitiivinen ja ärhäkkä lopettamaan tallentamisen välittömästi, jos pientäkin häiriötä tai pudotusta kuvassa esiintyy. Puuttuvat freimit ovat todella ärsyttävä juttu kompletistiselle video- ja elokuvaharrastajalle. Lisäksi en jostain teknisestä syystä saa laitteistollani digitoitua ääntä kuin yhden kanavan kautta monona (joskin se tämän videon yhteydessä ei onneksi haitannutkaan, sillä ääni on tuskin stereo).

  Kansikin on erittäin tyylikäs ja sommittelu selvästikin graafikon käsialaa, josta isot pointsit. Vanhojen urheiluvideoiden kannet eivät useinkaan ole näin ammattimaista käsialaa.

  Monacon GP on suosikkejani, myös radan ollessa tutuin – lähinnä sitä tulee F1-tietokonepeleissäkin tahkottua – ja se on erityisen hauska nähdä koosteessa vuoden 1983 malliin. Sinisten lippujen säännöistäkin riittää anekdoottia tässä yhteydessä. Hollannin GP:n ohessa Pulkkinen kertoo Keke Rosbergin Williams-formulan pienoismalleista, joita formulakuski Jorma Airaksinen rakensi. Iltasanomat kertoi, että näitä harvinaisia pienoisformuloita varastettiin Airaksiselta vuonna 2017.

  Suomi edustettuna jo vuonna 1983 Monacossa!


  Formula 1 vuoden 1983 Grand Prix't

 • Kisa 1. Brasilia
 • Kisa 2. Länsi-Yhdysvallat
 • Kisa 3. Ranska
 • Kisa 4. San Marino
 • Kisa 5. Monaco
 • Kisa 6. Belgia
 • Kisa 7. Detroit
 • Kisa 8. Kanada
 • Kisa 9. Britannia
 • Kisa 10. Saksa
 • Kisa 11. Itävalta
 • Kisa 12. Hollanti
 • Kisa 13. Italia
 • Kisa 14. Eurooppa (Brands Hatch, Iso-Britannia)
 • Kisa 15. Etelä-Afrikka


 • Ennen GP:iden alkua ohjaaja, tai ehkä tarkemmin ottaen kuvaaja, on osaavasti kuvannut naisia ja mm. kiitettävästi zoomailee heidän peppuihinsa. Pulkkinenkin toteaa ohjelman uskollisuuden naiskaudelle, vaikka formulakuskitkin sulavalinjaisia kuulemma ovat. "Eikä me oltaisi miehiä eikä mitään jos tyttöä ei kuvassa välillä näytettäisi."

  Ja jo näihin kasarin varhaisiin aikoihin löytyi valistusta tupakan polton vaarallisuudesta ja siitä että se on "hölmöä hommaa".

  Totuttuun kasari-tyyliin ohjelma loppuu kuin seinään. Mutta siitä viis', kahden tunnin megakooste on viihdyttävä ja nostalginen trippi formulafanaatikoille, ja helpottaa F1-talvilomavieroituksen oireita näin maaliskuun puoliväliä malttamattomana odotellessa! Kylläpä tuli ohjelmasta hyvä mieli. Ei voi kuin vain suositella F1-faneille – ja hauskoista anekdooteista pitäville.

  "Sopii mennä itse kokeilemaan ohjaamoon."

  Ohjelma:
  ***½

  Selostus:
  ****

  PS. Videomuseossa on aiemmin arvioitu nämä Formula 1 -videot:
 • Grand Prix – Formula 1 Special (1982) Beta
 • Formula 1 – 1998 VHS
 • Formula 1 – 2007 DVD

 • Kirjoita kommentti  <- Aiempia blogi-postauksia


  Tästä voit jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin).
  Voit myös halutessasi muokata vanhaa kommenttiasi (tai poistaa sen) tätä kautta ilmoittamalla.

  Nimi: (pakollinen)
  Sähköposti: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

  Älä kirjoita tähän mitään:

  Kotisivu:
  Otsikko / postaus jota kommentoit:
  Kirjoita kommenttisi: