B logi sisältää elokuva-arvioita ja muisteluja kokoelman 1980-luvun ja 90-luvun alun retro-videokaseteista. Mm. scifi, fantasia, western, piirretyt, anime, kaiju/monsterielokuvat, post-apocalypse, kauhu, mysteeri, arthouse ja draama ovat genreinä edustettuina. Arvosteluasteikko on yhdestä viiteen tähteä. Blogissa käsitellään pääasiassa Suomi ex-vuokrakasetteja. Myös muita vanhoja ja harvinaisiakin sekä uusia kiinnostavia elokuvia ja sarjoja välillä käsitellään (mm. TV-nauhoituksia ja DVD:itä), sekä erikoisuutena Nintendon vuokravideopelejä. Toiveitakin saa esittää. Disney-postaukset löytyvät myös täältä.

"Elokuvat ja videot kuvaavat elämää ja mielikuvitusta sen kaikissa muodoissa. Tässä blogissa elävät harmonisesti rinnakkain niin klassiset piirretyt kääpiöineen ja scifi-maailmat avaruusaluksineen, kuin taide-elokuvat ja hömppä, sekä pienen ihmisen filosofiat ja rakkaus luontoon, aina taisteleviin jättiläishirviöihin, jotka kulkevat käsi kädessä auringonlaskuun – ja lopputekstit katsotaan nekin autuaana." —JE

Spoilereita saattaa välillä esiintyä. Voit lähettää omiakin kommentteja tai muisteluja videoarvioista (tai yleisesti tästä blogista). Voit tehdä sen täältä sivun alaosasta (voit lähettää myös sähköpostia).6.4.2019MATKA MANALAAN (Walt Disney Home Video / Kirjalito, 1980-luvun vuokrasetti). VHS (FIx)
Englanninkielinen nimi: The Devil and Max Devlin (1981).
Ohjaus: Steven Hilliard Stern.
Valmistusmaa: Yhdysvallat.
Genre: komedia/perhe/fantasia.    Kesto: 1t 36min.    Kuvasuhde: 1.33:1 (alkuperäinen olisi 1.85:1)
Puhuttu englanniksi, suomenkielinen tekstitys.    Sallittu.    Videokoodi: 067/20.


Takakannen teksti: "Max Devlin, vuokratalon omistaja, jää linja-auton alle juostessaan karkuun valittavia vuokralaisiaan. Hänen maallinen vaelluksensa päättyy ja alkaa matka manalaan. Siellä hänelle annetaan mahdollisuus palata maan päälle, kuitenkin yhdellä ehdolla: Maxin on saatava kolme viatonta ihmistä myymään sielunsa. Ja aikaa hänellä on vain kaksi kuukautta."

Heti alkumetreillä huomaa, että Bill Cosbyn ja Elliott Gouldin tähdittämä Matka manalaan vuodelta 1981 on erikoinen filmi. Se alkaa yllättävän synkästi ja "poltergeistmeisesti" kun Max Devlin (Gould) jää bussin alle ja lentää tuonpuoleiseen hare krishna -kuoron säestämänä. Punaisena hehkuvan helvetin näyt ovat mielenkiintoiset. Barney Satin - sielupäällikkö (Cosby) toivottaa Maxin tervetulleeksi helvettiin. Lavasteet savuavine lattioineen ja tulipatoineen ovat mukiin menevät. Max väittää ettei ole koskaan tehnyt mitään, mutta saa heti perään kuulla luettelon kaikista tekemistään synneistä. Hänen on turmeltava uhreiksi valittuja nuoria sieluja, jotta hän itse välttäisi helvetin.

Takaisin maan päällä vain Max pystyy näkemään paholaisen, joka ilmestyy milloin minnekin piruilemaan ja patistelemaan, muistuttaen ajan käyvän loppuun. Nämä ilmestymiset aiheuttavat kommelluksia ja väärinkäsityksiä muiden ihmisten keskuudessa. Max ei itsekään näy enää peilikuvassa helvetin asukkaiden tapaan.

Konsepti on kummallinen ja kerronta on suht' verkkaista. Arvostan toki omaperäisyyttä. En silti oikein tiedä kenelle tämä paketti on suunnattu. On yllättävää, että tarina on mennyt läpi Disneyn johtoportaassa 1980-luvun alussa. Joskin Disney kunnostautuikin synkempiä teemoja sisältävien elokuvien tuottamisessa 1970-luvun lopulta pitkälle '80-lukua. Kyseinen aikakausi onkin tämän museon pitäjän ja blogin kirjoittajan suosikki ajanjakso klassisiksi laskettavista Disney-elokuvista.

Eräs Maxin uhreista on laulajan urasta haaveileva neito. Pitkä kokonaan esitettävä musiikkinumero muodostuu elokuvan tunnussävelmäksi. Alkuun en siitä välittänyt, mutta keskinkertaisesta ensivaikutelmasta huolimatta toisto hoitaa tehtävänsä ja teema alkoi jäädä mieleen.

Komediallista puolta on hyvin maltillisesti eikä se ole tyyliltään ääneen naurattavaa vaan enemmän vähäeleistä ja arkista tilannehuumoria.

Paholaisen ilmeet tanssilattialla ovat kylläkin erittäin cosbymaisia. Bill Cosbyn puhetapa, ilmehdintä ja The Cosby Shown kolmannen kauden nerokas alkutunnari on aina naurattanut. Simpsoneissa on ollut mainiota parodiaa hänen puhetyylistään. Mutta kyseiseen näyttelijään liittyvät menneiden vuosien asiat ovat äärimmäisen ikäviä, eikä imago ole tietenkään enää ennallaan. Siksi tätäkin elokuvaa oli ristiriitaista katsoa."Matka manalaan"-elokuvasta on tehty monien Disney-elokuvien tapaan myös sanomalehtisarjakuvasovitus. Stripissä pääosan esittäjät ovat esikuvansa näköiset ja tunnistettavat. Tämä ei ole ollenkaan taattua monissakaan elokuviin perustuvissa sarjakuvissa. "Max ja paholainen" (tarinakoodi ZT 107) julkaistiin Suomessa 13-sivuisena Apu-lehdessä vuonna 1982. (Kiitos skannauksesta Antti Peltonen.)
    Keräilen Apu- ja Viikkosanomat-sanomalehdissä ilmestyneitä Disney-strippisarjakuvien skannauksia (300dpi). Ota yhteyttä jos sinulta löytyy näitä ja haluat esim. vaihdella! Täällä oma puute- ja tarkistuslista.

Naislaulajan ja Toby-pojan tarinat synnyttävät eniten draamaa. Mutta lähtökohtaisesti näen, että paljon mielenkiintoisempana aiheena elokuva olisi nimensä mukaisesti käsitellyt mielikuvituksekasta matkaa helvetissä Danten infernon tapaan. Silti omituisella tavalla pidän tästä arkisemmastakin kokemuksesta enkä osaa tarkkaan sanoa mistä se johtuu. Ainakin ajankuva, hyvät näyttelijät ja vanhan ajan tunnelma, sekä omituinen konsepti lopulta hiillostettuna upposivat meikäläiseen.

**½

Täällä on lueteltuina kaikki blogin Disney-postaukset.


MUUTA:
 • Ainakin tämän videoyksilön vuokraaminen on maksanut 25 markkaa aikoinaan.
 • Alussa Walt Disney Home Video -logo Fantasia-klipillä.
 • Alussa eikä lopussa mainoksia.
 • Kiitos valokuvista fffmovieposters.

 • Kirjoita kommentti  12.3.2019  FORMULA 1 1983 (Star Video / Calsor Video, 1984). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: Formula 1 1983 (1984).
  Genre: moottoriurheilu.    Kesto: 1t 56min.
  Kuvasuhde: 4:3.    Sallittu.    Videokoodi: 2420 (vaihtelee, myös 2459 tunnettu).
  Suomenkielinen selostus.


  Takakannen teksti: "Formula 1 -ratojen vauhdikkaimmat hetket maailmanmestaruustaistoissa -83.

  Koko kauden -83 FORMULA 1-sirkus esittäytyy eri puolilta maailmaa kootussa 2-tuntisessa. Mukana terävin huippukaarti: Keke Rosberg, Nelson Piquet, Alain Prost, Rene Arnoux, Niki Lauda, John Watson, Riccardo Patrese, Patrick Tambay, Elio de Angelis, Jacques Laffite jne. Tervetuloa aitiopaikalle!

  Selostaja: Jorma Pulkkinen"  15. maaliskuuta alkavan Formula 1 kauden 2019 kunniaksi katsauksessa harvinainen suomalainen F1-vuokravideokasetti kaudesta 1983!

  Sport on Video: Formula 1 1983 VHS:llä selostaja Jorma Pulkkinen kommentoi Rio de Janeiron kisan alussa tyyliin:

  "Ilma on 40 astetta ja kuumuus ohjaamossa nousee 60 asteeseen. Keke on ainoana pohjoismaalaisena etulyöntiasemassa, sillä hänellä on enemmän kokemusta saunasta kuin kaikilla muilla kuljettajilla yhteensä".

  Kielenkäyttö on paikoin hupaisan vanhahtavaa "konstruktööreineen" (eli sana tarkoittaa autovalmistajia). Pulkkisen omaperäinen selostus on muutoinkin letkeämpää ja elävämpää kuin reilu pari vuotta sitten blogissa arvioidussa Formula 1 Grand Prix Special -ohjelmassa vuodelta 1982.

  Legendaarisia kuljettajanimiä riittää tässä vuoden 1983 Formula 1 -koosteessa – Niki Lauda, Nelson Piquet, Alain Prost, Keke Rosberg...

  Selostajan mukaan Keke on kertonut, että ilman korvatulppia on mahdoton ajaa, ja jos toinen korvatulppa irtoaisi, hän keskeyttäisi. Tyyli on myös mukavan suorapuheista. Kuten Yhdysvaltain GP:stä eivät kuljettajat kuulemma ole niin innostuneita, mutta raha auttaa asiaan.

  Raha-asioista on myös mm. tällainen kohta: "Mainostajien hinnat näissä formulaykkös-kilpailuissa ovat mahtavaa luokkaa. Nekin luvut ovat Keken kohdalla useita satoja tuhansia markkoja. Mutta kun tiedetään minkälaisessa hengenvaarassa kuljettaja tuolla on, ja minkälainen sirkushevonen hän oikeastaan ammatiltaan on, niin kyllä mielestäni on suotavaa että kunnon hinta sitten hommasta myöskin maksetaan."

  Haitari-kasari-pop on hauska sountrack siivittämään menneen ajan vauhdin hurmaa, muiden musiikkivalintojen ohella.

  Kuvamateriaalin perusteella kisoja on kuvattu sekä videokameralla että filmille. Filmi on erityistä iloa silmille, tuttuine roskineenkin. Videokameroilla kuvatut osakilpailut tuovat 90-luvun MTV3:n TV-ohjelma Jyrkin kamerat mieleen, sillä auringonsäteet jäävät hetkeksi "linssiin" palaen kiinni. Kuvamateriaali on kansainvälistä kuvaverkkoa kuten selostuksessa todetaan. Mutta kuulemma myös suomalaisen Antti Puskalan materiaalia ainakin Niki Laudan helikopterin laskeutumisesta nähdään.

  Video toimii jo ajankuvana, sillä maailma on muuttunut huimasti. Onkin mielenkiintoista nähdä tämä muutos formuloiden näkökulmasta. Aihe on sama, mutta kaikki näyttää erikoiselta. Formula-autot itsessään ovat tietenkin kehittyneet valtavasti seitsemän vuosikymmenensä aikana. Autojen etupainotteinen avaruussukkula-design 80-luvun alkupuolelta on mainio.

  F1:n juuret jäljittyvät eurooppalaiseen Grand Prix moottoriurheiluun, joka juontaa peräti vuoden 1894 Ranskaan. Ensimmäinen Formula 1 -kisa uusilla säännöillä oli vuoden 1946 Torinon Grand Prix, joka pidettiin 1. syyskuuta vuonna 1946. Kilpailun voitti Achille Varzi Alfa Romeo 158 Alfettalla.

  Tipuin totaalisesti monta kertaa; selostus on paikoin ratkiriemukasta poliittisessa epäkorrektiudessaan. Epäkorrekteimpana huomiona katsojat "ovat kuin keskitysleirillä", mutta pääsevät poistumaan takakautta eivätkä kuitenkaan joudu kuulemma esimerkiksi kaasukammioon, huh... Etelä-Afrikan GP:n "anekdoottia" kohdassa 1h 50min en voi tässä yhteydessä edes siteerata.

  Vertaus Rooman gladiaattoreihin tulee jo tässä Pulkkisen suusta! Matti Kyllönen on oma kaikkien aikojen lempi Formula-selostajani, mutta Pulkkinen nousi sutkautuksineen kyllä tämän myötä yllättäen hyväksi kakkoseksi!

  "Jos vaimo on mukana niin sehän viedään ilman muuta."

  Oma lempi-Legoni on tämä Formula 1 -tyyppinen Legoland Motor Speedway -lähtösuora filmaajineen ja varikoineen alkuperäisessä pakkauksessa 1980-luvulta. Olin sitä etsinyt ja löytyi vuosikymmenten jälkeen varastosta! Hintalappukin on tallella; tämä kustansi aikoinaan 99 markkaa Citymarketista.

  Nykyaikaan hetkeksi hypäten — vuoden 2018 Monacon GP:n torstai-päivän harjoitusten jälkeen Liberty Media oli järjestänyt hienon fanihetken kun Keke ajoi poikansa Nicon kanssa rataa ympäri – molemmat mestaruusautoillaan.
      F1-sarjan uudet omistajat ovat elävöittäneet F1:siä tällaisilla oivaltavilla tempauksilla Bernie Ecclestonen vuosikymmenten itsehaltijuuden ajoista. Esimerkiksi Kimi Räikkösen keskeytystä vuoden 2017 Espanjan GP:ssä itkenyt ranskalainen pikkupoika Thomas vietiin tapaamaan Kimiä Ferrarin varikkopilttuuseen saman kisan aikana, ja suru vaihtui iloon. Tämä oli moderni tarinallinen F1-klassikkohetki, joka nähtiin livenä lähetyksessä.


  Star Videon (kasetissa kalsarivideon eli Calsor Videon etiketti) vuokravideo vuodelta 1984 on harvinainen, joten sitä saa varautua etsimään (Kanadan GP:n) murmeleiden kanssa. Kasetti on pahamaineinen Agfa "made in Germany", mutta se näkyy silti pääasiassa erittäin hyvällä kuvalla, joskin pieniä häiriöitä välillä esiintyy ja mustia ohuita vaakaviivoja. Digitoidessa VHS:ää talteen Philipsin DVD-tallentimeni on ikävän ylisensitiivinen ja ärhäkkä lopettamaan tallentamisen välittömästi, jos pientäkin häiriötä tai pudotusta kuvassa esiintyy. Puuttuvat freimit ovat todella ärsyttävä juttu kompletistiselle video- ja elokuvaharrastajalle. Lisäksi en jostain teknisestä syystä saa laitteistollani digitoitua ääntä kuin yhden kanavan kautta monona (joskin se tämän videon yhteydessä ei onneksi haitannutkaan, sillä ääni on tuskin stereo).

  Kansikin on erittäin tyylikäs ja sommittelu selvästikin graafikon käsialaa, josta isot pointsit. Vanhojen urheiluvideoiden kannet eivät useinkaan ole näin ammattimaista käsialaa.

  Monacon GP on suosikkejani, myös radan ollessa tutuin – lähinnä sitä tulee F1-tietokonepeleissäkin tahkottua – ja se on erityisen hauska nähdä koosteessa vuoden 1983 malliin. Sinisten lippujen säännöistäkin riittää anekdoottia tässä yhteydessä. Hollannin GP:n ohessa Pulkkinen kertoo Keke Rosbergin Williams-formulan pienoismalleista, joita formulakuski Jorma Airaksinen rakensi. Iltasanomat kertoi, että näitä harvinaisia pienoisformuloita varastettiin Airaksiselta vuonna 2017.

  Suomi edustettuna jo vuonna 1983 Monacossa!


  Formula 1 vuoden 1983 Grand Prix't

 • Kisa 1. Brasilia
 • Kisa 2. Länsi-Yhdysvallat
 • Kisa 3. Ranska
 • Kisa 4. San Marino
 • Kisa 5. Monaco
 • Kisa 6. Belgia
 • Kisa 7. Detroit
 • Kisa 8. Kanada
 • Kisa 9. Britannia
 • Kisa 10. Saksa
 • Kisa 11. Itävalta
 • Kisa 12. Hollanti
 • Kisa 13. Italia
 • Kisa 14. Eurooppa (Brands Hatch, Iso-Britannia)
 • Kisa 15. Etelä-Afrikka


 • Ennen GP:iden alkua ohjaaja, tai ehkä tarkemmin ottaen kuvaaja, on osaavasti kuvannut naisia ja mm. kiitettävästi zoomailee heidän peppuihinsa. Pulkkinenkin toteaa ohjelman uskollisuuden naiskaudelle, vaikka formulakuskitkin sulavalinjaisia kuulemma ovat. "Eikä me oltaisi miehiä eikä mitään jos tyttöä ei kuvassa välillä näytettäisi."

  Ja jo näihin kasarin varhaisiin aikoihin löytyi valistusta tupakan polton vaarallisuudesta ja siitä että se on "hölmöä hommaa".

  Totuttuun kasari-tyyliin ohjelma loppuu kuin seinään. Mutta siitä viis', kahden tunnin megakooste on viihdyttävä ja nostalginen trippi formulafanaatikoille, ja helpottaa F1-talvilomavieroituksen oireita näin maaliskuun puoliväliä malttamattomana odotellessa! Kylläpä tuli ohjelmasta hyvä mieli. Ei voi kuin vain suositella F1-faneille – ja hauskoista anekdooteista pitäville.

  "Sopii mennä itse kokeilemaan ohjaamoon."

  Ohjelma:
  ***½

  Selostus:
  ****

  PS. Videomuseossa on aiemmin arvioitu nämä Formula 1 -videot:
 • Grand Prix – Formula 1 Special (1982) Beta
 • Formula 1 – 1998 VHS
 • Formula 1 – 2007 DVD

 • Kirjoita kommentti  <- Aiempia blogi-postauksia


  Tästä voit jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin).
  Voit myös halutessasi muokata vanhaa kommenttiasi (tai poistaa sen) tätä kautta ilmoittamalla.

  Nimi: (pakollinen)
  Sähköposti: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

  Älä kirjoita tähän mitään:

  Kotisivu:
  Otsikko / postaus jota kommentoit:
  Kirjoita kommenttisi: