B logi sisältää elokuva-arvioita ja muisteluja kokoelman 1980-luvun ja 90-luvun alun retro-videokaseteista. Mm. scifi, fantasia, western, piirretyt, anime, kaiju/monsterielokuvat, post-apocalypse, kauhu, mysteeri, arthouse ja draama ovat genreinä edustettuina. Arvosteluasteikko on yhdestä viiteen tähteä. Blogissa käsitellään pääasiassa Suomi ex-vuokrakasetteja. Myös muita vanhoja ja harvinaisiakin sekä uusia kiinnostavia elokuvia ja sarjoja välillä käsitellään (mm. TV-nauhoituksia ja DVD:itä), sekä erikoisuutena Nintendon vuokravideopelejä. Toiveitakin saa esittää.

"Elokuvat ja videot kuvaavat elämää ja mielikuvitusta sen kaikissa muodoissa. Tässä blogissa elävät harmonisesti rinnakkain niin klassiset piirretyt kääpiöineen ja scifi-maailmat avaruusaluksineen, kuin taide-elokuvat ja hömppä, sekä pienen ihmisen filosofiat ja rakkaus luontoon, aina taisteleviin jättiläishirviöihin, jotka kulkevat käsi kädessä auringonlaskuun – ja lopputekstit katsotaan nekin autuaana." —JE

Spoilereita saattaa välillä esiintyä. Voit lähettää omiakin kommentteja tai muisteluja videoarvioista (tai yleisesti tästä blogista). Voit tehdä sen täältä sivun alaosasta (voit lähettää myös sähköpostia).<- Aiempia blogi-postauksia
-> Uudempia blogi-postauksia3.11.2017

Halloween 2017

Erikoispostaus:
Halloween Hulabaloo IV

Halloween pumpkin © 1995 Jukka Eronen Jälleen on kurpitsajuhlan ja halloweenin aika. Tänä vuonna ei ole tiedossa aivan yhtä isoa arvostelukimaraa kuin viime vuonna, mutta hiljaiselon jälkeen kerkesin ja päätin syksyn hauskimman juhlan ja kummajaisten kunniaksi pitkästä aikaa kirjoitella blogiinkin päivityksiä. Uusia arvioita on neljä.

Hauskaa halloweenia videoiden ystäville ja kaikille!


 • Tässä myös linkit edellisten hulabaloiden arvosteluihin.

 • Kirjoita kommentti  3.11.2017  JUMALTEN TAISTELU (Esselte Video valkoinen sarja, 1982 tai 1983). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: Clash of the Titans (1981).
  Ohjaus: Desmond Davis.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.    Tuotantoyhtiö: Metro-Goldwyn-Mayer.
  Genre: fantasia/seikkailu/toiminta/romantiikka/perhe.    Kesto: 1t 35min.
  Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 1.85:1).    K-12.    Videokoodi: 51788.
  Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.


  Takakannen teksti: "Jumalten riidat sotkevat ihmisten kohtaloita.

  Taivaalliselta Olympos-vuorelta kreikkalaiset jumalat ohjaavat ihmisiä ja heidän kohtaloitaan maan päällä. Jumalten valta on rajoittamaton. He hallitsevat niin taivasta ja merta kuin ihmisiä ja eläimiäkin. Kun Perseus, Zeuksen oma poika maan päällä haluaa naida prinsessa Andromedan ovat jumalat erimielisiä ja hänet asetetaan kovalle koetukselle. Apunaan miekka, joka halkaisee marmorin, kypärä joka tekee kantajansa näkymättömäksi ja lumottu kilpi Perseus lähtee kauniin Andromedan luo. Matka on täynnä hirviöitä, noituutta ja pahuutta.
     Mielikuvitusmatka kreikkalaisen mytologian väkivaltaiseen maailmaan."


  Jumalten taistelu luo eeppisen vaikutelman jylhissä maisemissa lentävissä alkuteksteistään lähtien. Elokuva alkaa varsin tylyllä uhrauskohtauksella. Jumalat kuitenkin puuttuvat pian peliin. Tämän kaltaista jumalelokuvaa en muista ennen nähneenikään. Lähimpänä vertailukohtana omassa kokemuspiirissä muistuu lapsena näkemäni kesäteatterinäytelmä Kultainen portti Hangon harrastajateatterissa vuonna 1988, joka liippaa paikoin muistoissani hieman aiheeltaan ja tunnelmaltaan näitä kreikkalaisten jumalten tekemiä suunnitelmia tuolla jossain korkeuksissaan.

  Ray Harryhausenin luomat efektit ovat aina mainiot. Pegasos, käärmepäinen Meduusa, kultaiset jättiläisskorpionit, kaksipäiset sudet, kyklooppi, lohikäärme – mitä muuta voisi vielä toivoa! Stop-motion-hahmojen ja oikeiden näyttelijöiden välinen saumaton yhteispeli ja interaktio ei lakkaa hämmästyttämästä. Tehosteiden ylimaallinen tyyli ja esitysasu lisäävät myös epätodellista tuntua; fantasian omaisuutta. Elokuvan ihmeen tuntu on tässä titaanien taistossa parhaimmillaan hyvinkin käsin kosketeltavissa.


  Ray Harryhausen filmografia


  TV2  E
  E
  TV1
  TV2
  DVD
  DVD
  DVD
  TV4
  DVD
  DVD
  MTV1

  VHS
  VHS
  VHS
 • How to Bridge a Gorge (a.k.a. How to Build a Bridge) (1942)
 • Tulips Shall Grow (1942)
 • Guadalcanal (1943)
 • Mother Goose Stories (1946)
 • The Story of Little Red Riding Hood (1949)
 • Mighty Joe Young (1949)
 • The Story of Rapunzel (1951)
 • The Story of Hansel and Gretel (1951)
 • The Story of King Midas (1953)
 • Syvyyksien hirviö (The Beast from 20,000 Fathoms, 1953)
 • Merenpohjan hirviö (It Came from Beneath the Sea, 1955)
 • The Animal World (1956)
 • Lentävien lautasten hyökkäys (Earth vs. the Flying Saucers, 1956) 
 • Venuksen valloittajat (20 Million Miles to Earth, 1957)
 • Sinbadin uudet seikkailut (The 7th Voyage of Sinbad, 1958)
 • Gulliverin matkat (The Three Worlds of Gulliver, 1960)
 • Salaperäinen saari (Mysterious Island, 1961)
 • Taistelu kultaisesta taljasta (Jason and the Argonauts, 1963)
 • First Men in the Moon (1964)
 • Miljoona vuotta eKr. (One Million Years B.C., 1966)
 • The Valley of Gwangi (1969)
 • Sinbad, merten sankari (The Golden Voyage of Sinbad, 1974)
 • Sinbad ja tiikerinsilmä (Sinbad and the Eye of the Tiger, 1977)
 • Jumalten taistelu (Clash of the Titans, 1981)
 • The Story of The Tortoise & the Hare (2003)
 • (tuottaja)
  (pääanimaattori)
  (ohjaaja, 10-minuutin lyhäri)
  (tuottaja)
  (tuottaja, animaattori)
  (ensimmäinen teknikko)
  (tuottaja)
  (tuottaja)
  (tuottaja)
  (visuaaliset efektit)
  (visuaaliset efektit)
  (efektiteknikko)
  (erikoisvalokuvaus, animaatioefektit)
  (visuaaliset efektit)
  (apulaistuottaja, visuaaliset efektit)
  (visuaaliset efektit)
  (visuaaliset efektit)
  (apulaistuottaja, visuaaliset efektit)
  (apulaistuottaja, visuaaliset efektit)
  (visuaaliset efektit)
  (apulaistuottaja, visuaaliset efektit)
  (tuottaja, visuaaliset efektit)
  (tuottaja, visuaaliset efektit)
  (tuottaja, visuaaliset efektit)
  (ohjaaja, tuottajakumppani, animaattori)

  Merkit (listassa yllä vain yksi merkintä vaikka olisi useampi julkaisu):
      E = Vain elokuvateatteriesitys Suomessa, ei muita julkaisuja
      TV = Esitetty Suomen TV:ssä
      VHS = Julkaistu Suomessa vuokravideokasetilla
      DVD = Julkaistu Suomessa videolevyllä


  Pääosan esittäjä Harry Hamlin Perseuksena ei ole erityisen ilmeikäs saati ikimuistettava, mutta kuten tavallista Harryhausenin fantasiaelokuvissa, tehosteet varastavat shown muutenkin. Ja se tuntuu perinteisen käsityönä tehdyn teknisen toteutuksensa vuoksi aivan hyvältä ja hyväksyttävältä asialta, vastakohtana näille joka tuutista virtaavien digitaalisten tehosteiden kyllästeisille ajoille.

  Tästä elokuvasta tehtiinkin vuonna 2010 uudelle vuosituhannelle päivitetty 3D-tehostehirmuversio ja uudelleen tulkinta Clash of the Titans. Uudemman ja 1981-version nähneiltä olisikin mielenkiintoista kuulla vertailua rainojen kesken, jota voi pistää tähän blogipostauksen perään kommenttina tulemaan.

  Elokuvassa esiintyneen kultaisen pöllön stop motion -animaatiosta muistui flashbackin omaisesti lapsuudesta mieleen myös Albert Barillén nukkeanimaatio Colargol-nalle ("Pikku-Nalle") joka oli suuri suosikkini.


  Jumalten taistelu vie hetkeksi jonnekin kauas jumalten, ihmeiden ja fantasian maailmaan. Se vie myös vanhan ajan klassisen elokuvatyylin tyyssijoille, jossa on jotain maagista – sekä menetettyä.

  ***½

  MUUTA:
 • Rocky-elokuvasarjasta tuttu kivikasvoinen vanhus-babyface Burgess Meredith näyttelee Ammonia.
 • Alussa mainos videoon Tuulen viemää, lopussa ei mainoksia.

 • Kirjoita kommentti  3.11.2017  VAMPYYRIN TAPPAJAT - ANTEEKSI HAMPAANNE OVAT NISKASSANI
  (Esselte Video hopeinen sarja, 1982). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: The Fearless Vampire Killers (1967).
  Ohjaus: Roman Polanski.    Valmistusmaat: Iso-Britannia, Yhdysvallat.
  Tuotantoyhtiöt: Cadre Films, Filmways, Metro-Goldwyn-Mayer.
  Genre: kauhu/komedia.    Kesto: 1t 43min (takakannessa lukee 2 t.).
  Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 2.35:1).    K-16.    Videokoodi: 51781.
  Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.    Suomennos: Ulla Aarnio.


  Takakannen teksti: "Polanski – elokuvakauhun suuri mestari!

  Vampyyreja etsiessään päätyvät professori Abronsius (Jack MacGowran) ja hänen avustajansa Alfred (itse Roman Polanski) synkkään Transylvaniaan. Seudulla tapahtuneet öiset salaperäiset murhat viittaavat siihen, että vampyyrit ovat liikkeellä.
      Kylän majatalon kaunis tytär Sarah (Sharon Tate) löydetään kylpyammeesta, jossa peto on juuri imemässä verta hänen valkealta kaulaltaan...
      Ohjaaja Polanski osoittaa olevansa elokuvakauhun suuri mestari. Loistava, älykäs ja vauhdikas sekoitus kauhua, mystiikkaa ja naurua."


  Jälleen kasetti, joka jäi ostamatta aikoinaan ja hieman harmitti silloin, mutta se tuli onnekkaasti uudestaan vastaan. Tämä törrötti vanhan videovuokraamon jäämistön kylmävarastossa ja tartuin siihen haukkana heti ensimmäisenä.

  Elokuva alkaa erikoisesti monitasoisella ulos-zoomauksella talviseen kuutamo-maisemaan. Mm. Disney-klassikkoanimaatioissa hyödynnettiin tätä monitasokamerakuvausta, joka tekee kolmiulotteisen vaikutelman maalattujen eri etäisyydellä olevien lasilevyjen avulla.

  Roman Polanskin ohjaaman ja tähdittämän filmin omintakeinen vinksahtanut tunnelma ja mielipuolinen vire vetoavat heti alkuunsa ja saavat kiinnostumaan mistä kaikesta tarinassa on kyse. Näyttely on hyvällä tavalla paikoin yliampuvaa, mutta silti tietyllä tapaa hillittyä ja klassista. Esteettiset puitteet ovat myös enemmän kuin kohdallaan. Mm. alun majatalossa, linnan holveissa, kryptassa ja kirjastossa riittää ihailtavaa. Romantiikkaa ja mystiikkaa aistii ja välittyy kotisohvalle saakka. En ole talven, kylmän enkä jään ja lumen ystävä, mutta näihin lumisiin vuoristomaisemiin linnoineen tekee mieli hypätä sekaan.

  En ole kiinnostunut moderneista vampyyrivillityksistä, mutta tällaisia klassikoita on ilo katsoa ja löytää katsottaviksi. "Pelottomien" vampyyrin "tappajien" (kyllä, sitaatit ovat oikeissa kohdissa) kommelluksia seuraa mielenkiinnolla, huvittuneisuudella, jännityksellä sekä hämmennyksellä arvaamatta mitä kulloinkin seuraa. Seksuaalista jännitettäkin on ilmoilla, myös yllättävään suuntaan 1960-luvun mittapuulla.

  Elokuva on tenhoava kuin vampyyrien eteerinen korkeaääninen laulu linnan kivisillä käytävillä kaikuen.

  ...ja kaiuista puheen ollen, Polanskin myöhemmässä loistavan kutkuttavassa mysteerifilmissä Yhdeksäs portti (1999) löytyy myös jonkin verran tämän vampyyrifilmin kaikuja.

  ***½

  MUUTA:
 • Elokuvan alku- ja lopputeksteissä nimenä lukee "Dance of the Vampires" ja suomennoksena lukee Vampyyritappajat.
 • Ei pidä sisällään mainoksia muista videoista.
 • Kiitos screenshot-kuvista Filmuforia ja movielala.com.

 • Kirjoita kommentti  2.11.2017  CRITTERS - KESKIYÖN NAKERTAJAT (Oy VTC-Video Ab, 1988). VHS
  Englanninkielinen nimi: Critters (1986).
  Ohjaus: Stephen Herek.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.    Tuotantoyhtiö: New Line Cinema.
  Genre: scifi/kauhu/komedia.    Kesto: 1t 22min.
  Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 1.85:1).    K-16.    Videokoodi: 8807.
  Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.


  Kannen ja takakannen teksti: "Tarkista kotivakuutuksesi sillä KESKIYÖN NAKERTAJAT ovat tulleet. Ne ovat vaarallisia eikä niitä pysäytä mikään.

  Maahan saapuu olioita toisesta maailmasta. Tällä kertaa ne eivät ole suloisia eivätkä ystävällisiä!    Nakertajat, karvaiset, piikkihampaiset otukset, kuuluisia tappavasta ruokahalustaan, ovat paenneet erittäin salaisesta vankilastaan läheisellä galaxilla. Ja ne ovat nälkäisiä!
     Kaksi hyväuskoista metsästäjää on palkattu valtaamaan nakertajien piilopaikka. Heidän viimeinen ohjeensa kuului: ´´Tappakaa ne ennen kuin ne syövät teidät´´.
     Mutta ennen kuin Kansasin asukkaat saavat sen tietoonsa, saattaa olla jo liian myöhäistä..."


  Ja lisää höperöä monsteri-scifiä 80-luvulta. Tämän videon maalattu kansikuva ulkoavaruuden nakertajahirviöstä on jäänyt palavasti mieleen jo aikoinaan videovuokraamojen videoluetteloista. Näin itse elokuvan kuitenkin vasta nyt ensi kertaa.

  Avaruuskuvilla käyntiin lähtevä scifari on aloituksena aina poikaa. Tapahtumat alkavat peräti vankila-aseteroidilla, jolla on kahdeksan nakertajaa, jotka kaipaavat jotain elävää nakerrettavaa. Toisin kuin toisinaan B-elokuvien mainosmateriaalien suhteen, tällä kertaa pikkuhirviöt ovat itse elokuvassa varsin vastaavan näköisiä kuin videon kansitaiteessa ja elokuvajulisteessa. Örkkimörkkien ulkoasu on hauska ja ne elehtivät hupaisasti. Myös E.T.:hen viitataan eräässä kohtauksessa.

  Toisin kuin voisi luulla, Critters ei ole Gremlins-riiviöhittielokuvan (1984) inspiroima. Ohjaaja Stephen Herek on kiistänyt tämän haastatteluissa. Kuulemma nakertajien ensimmäinen käsikirjoitus kirjoitettiin kauan ennen kuin Gremlins saatiin edes tuotantoon.

  Nämä ilkeät joskin samalla hupaisat kaikkea tuhoavat karvapörriäiset pystyvät pyörimään vinhaa vauhtia ja ampumaan tainnuttavia piikkinuolia harjastaan. Olentojen erikoistehosteet ovat Chiodo-veljesten käsialaa, jotka ovat myös vastuussa elokuvasta Killer Klowns from Outer Space (1988).

  Crittersissä on hauskoja visuaalisia ideoita, aivan loppumetreille saakka. Avaruusriiviäisten lisäksi on kaksi muotoaan muuttavaa palkkionmetsästäjä-muukalaista, jotka ampuvat avaruussingoillaan pistäen paikkoja tuusan nuuskaksi. Savuavaan avaruusalukseenkin päästään hieman sisälle tutustumaan. On siis paljon kaikkea mitä B-leffalta voi toivoa. Juonikin on ihan passeli, vaikka lähes aina sen osalta jää näissä rainoissa toivomisen varaa. Lopputeksteissä soi perus-kasaria edustava instrumentaalikappale.

  Mainio humoristinen "koko perheen" pikkumonsterileffa.

  ***

  MUUTA:
 • Critters-sarjassa on neljä elokuvaa. Jatko-osat ovat Critters 2: The Main Course (1988), Cirtters 3 (1991) ja Critters 4 (1992).
 • Kiitos Wikipedialle joistakin tiedoista.
 • Perheen pikkupoikaa näyttelevä Scott Grimesin tutuin roolityö lienee Teho-osasto (E.R.) TV-sarjan Tri Archie Morris. Hänen kasvonpiirteensä olivat erittäin tunnistettavia jo näiltä nuoruuden päiviltä.
 • Ghostbusters-elokuvaan viitataan keilauskohtauksessa kun pelijengillä on kyseisen elokuvan logosta mimikoidut paidat.

 • Kirjoita kommentti  2.11.2017  VIERAILIJOITA OUDOSTA MAAILMASTA (Europa Vision, 1986). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: ETV / Extra Terrestrial Visitors (1983).
  Ohjaus: Juan Piquer Simón.    Valmistusmaat: Espanja, Ranska.    Tuotantoyhtiö: Almena Films.
  Genre: scifi.    Kesto: 1t 23min.
  Kuvasuhde: 4:3.    K-12 (virallinen tarkastus).    Videokoodi: -.
  Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.
  Suomennos: Jarmo Åhrlund / Suomen Kuvakasettituotanto Oy.


  Takakannen teksti: "(Gäster från en okänd värld)

  Ihmiskunta ei ollut valmis niitä kohtaamaan

  Jossain Amerikan vuoristossa avaruudesta tullut meteori syöksyy rajumyrskyssä maan pinnalle. Meteorissa on kaksi avaruusoliota. He piileksivät vuorilla yrittäen selviytyä hengissä huolimatta nälästä, villeistä eläimistä ja, ennen kaikkea, ihmisistä. Vaikka toinen olioista ystävystyykin vuorilla asustavan pikkupojan kanssa, eivät aikuiset ole valmiit kohtaamaan outoja vieraita. Metsänvartijat saapuvat paikalle tuho mielessään...

  ´´E.T.-TYYPPINEN´´ KOKO PERHEEN ELOKUVA"


  "Ensin oli E.T. ja nyt tuli ETV" — voiko mainoslausetta suoremmin ja typerryttävämmin sanoa!?

  Sillä Steven Spielbergin sympaattisesta nuorten tieteiselokuva E.T.:stä (1982) suoraan innoituksensa ammentava tarina onkin kuin aikuisten väkivaltaisempi tahattomankin parodiallinen versio esikuvastaan. 1986 julkaistun videon takakannen erityishuomio "soveltuu myös lapsille" herättää hieman huvittavaa hämmennystä. Vuonna 1991 elokuvatarkastamo on lätkäissyt leiman K-12.


  Heti alkuun 80-luvun tiiviistä syntetisaattorimusiikkiäänimaailmasta pisteet. Musiikki on usein B-elokuvien heikoimpia lenkkejä, mutta tällä saralla myös voitetaan paljon jos on sattumalta osaava tekijä saatu hommattua asialle. Musiikki on ehtaa nostalgista tunnelmallista kasaria.

  Tunnelma on muutenkin kohdillaan ja analogiset erikoistehosteet ajavat asiansa mainiosti. Ekstraterrestriaali-tötterösuupäähahmokin on hauskan näköinen. Se muistuttaa minusta ikään kuin Carl Barksin ankkatarina Suo-Santerin (Aku Ankka 2/1958) ja TV-sarja Alf:in (1986–90) avaruusotuksen risteymää.

  Tästä elokuvasta on kaksi eri Suomi-videojulkaisua eri nimillä: Europa Visionin Vierailijoita oudosta maailmasta ja Alfa-Panorama Videon suorasukaisemmin nimetty ETV. Europa Visionin houkuttelevammin otsikoidun ja helposti tunnistettavan vihreän sarjan tieteiskirjamainen kansitaide herätti pitkään mielenkiintoa nähtyäni sen keräilijäkaverin kokoelmissa, joten täytyihän sitä tarjoukseen tarttua kun kasetti viimein tuli vastaan.

  Osin kirjamaisesta kansitaiteesta johtuen ja aihepiirin etukäteen tietäen odotukset olivat jostain syystä "korkealla" ja himpun verran liikaa. Eli sen suhteen, mitä hyvältä B-tieteisleffalta perjantai-illan viihdekäyttöä varten odottaa. Positiivisina huomioina hämmentävä kouluainemainen juoni tarjoaa ihmetyksen ja lieviä tyrmistyksen kohtia. Muistettavimpia kohtauksia on kun Trumpy-olento järjestää pojan leikkikalut uudelleen ihmeen kaltaisesti.

  WTF-hetkiä toki löytyy ja elokuvan katsoi mielellään. Mutta jälleen kerran olisi suonut vielä överimmät kalkkunasfääreihin nousemiset. Lopulta hieman ontto olo jäi ja tarina ei "lupauksista" huolimatta pääse koskaan täyteen vauhtiinsa. Elokuvan "sanoma" on merkillinen. Tavallaan siitä tekee mieli antaa pisteet kotiin.

  Joka tapauksessa elokuvaelämys oli hauskin taas aikoihin; sitä toki edesauttoi ja siivitti se seikka, kun koko ajan odotin että kohta varmaan tapahtuu jotain huimaa.

  ETV teki kuitenkin ainakin omaan tietyllä tapaa toisinaan vaihtoehtoiseen elokuvamakuuni houkuttelevamman tarjouksen, koska katsoin tämän itseasiassa ennen Spielbergin näkemystä, jota en ollut aiemmin kokonaan ollut kiinnostunut katsomaankaan. Mutta nyt täytyy sekin nähdä. E.T.:stä tulossa myöhemmin lisää.

  ***

  PS. ETV:stä on hupaisan harhaan johtavia VHS- ja DVD-kansia, joista ohessa pari esimerkkiä. Varsinkin Return of E.T:n sotaelokuva-tyyppinen DVD-kansi on jossain aivan omissa sfääreissään.
     Myös Mr. Trump on jälleen saanut meemi-puolella osansa elokuvan Trumpy-nimikkohahmon kautta, josta tarkemmin täällä.

  Kirjoita kommentti  1.7.2017  BARBARELLA (Esselte Video - valkoinen sarja, 1983). VHS (FIx)
  Englanninkielinen nimi: Barbarella | Barbarella: Queen of the Galaxy (1968).
  Ohjaus: Roger Vadim.    Valmistusmaat: Yhdysvallat.
  Tuotantoyhtiöt: Marianne Productions, Dino de Laurentiis Cinematografica.
  Genre: scifi/erotiikka/komedia.    Kesto: 2t 09min.
  Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 2.35:1).    K-16.    Videokoodi: 51209.
  Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.


  Takakannen teksti: "Varsin erilainen seikkailuelokuva Barbarella, jossa kuuluisa ranskalainen ohjaaja Roger Vadim on silloisen vaimonsa Jane Fondan ohjaajana, muistuttaa paljolti sarjakuvien ihmeelistä maailmaa. Siinä on sama tunnelma kuin ensimmäisissä amerikkalaisissa sarjakuvissa. Sitä leimaa sama rohkeus ja aitous, sama sekoitus mielikuvitusta, huumoria ja kauneutta kuin myös kauhua, julmuutta ja erotiikkaa, mikä kaikki teki ensimmäisistä sarjakuvalehdistä niin suosittuja. Barbarellan tapahtumat sijoittuvat planeetta Lythionille kauas tulevaisuuteen, vuoteen 40.000. Tälle taivaankappaleelle tarinan sankaritar pakotetaan tekemään pakkolasku matkalla halki avaruuden. Itse Barbarella on verrattavissa naispuoliseen James Bondiin, joka taistelee vääryytää, so. hirviöitä ja robotteja vastaan ja palkitsee estottomalla tavallaan ne komeat miehet, jotka ryntäävät hänen avukseen mitä merkillisimmissä seikkailuissa. Taistelee hän sitten tummien vartijoiden, ilkeän kuningattaren tai enkeleiden kanssa, aina hän menettää jonkun osan hyvin istuvasta, tiukasta avaruuspuvustaan."

  No nyt on kerrankin uskallettu pistää kunnolla tulevaisuuteen sijoittuva vuosiluku tieteiselokuvassa! On vuosi 40 000. Vau. Tähän mennessä suurin vuosiluku scifi-elokuvassa johon olen törmännyt, on Dyyni (1984) joka sijoittuu vuoden 10 191 paikkeille. Vaikkapa Steven Spielbergin A.I. Artificial Intelligencessa (2001) vieraillaan päätapahtuma-ajan lisäksi vuoden 4 000 tienoilla.

  Barbarella, tai Barbarella, planeettojen valtiatar, alkaa miellyttävästi hehkeän nimiosaa esittävän Jane Fondan riisuutuessa hiljakseen alastomaksi avaruuspuvustaan painottomassa tilassa peppu kameraa kohti, letkeän 60-luvun lopun risteilyorkesteripopin soidessa taustalla. Hauskasti animoidut alkutekstit lentävät ilmoille kypärästä ja puvun suojista hiusten hulmutessa.

  Universumissa on ollut rauha satoja vuosia. Tau Ceti on kuitenkin arvaamaton avaruuden kolkka, jonne Barbarellan on määrä matkata. Maan tasavallan presidentti soittaa Barbarellalle aiheesta kuvapuhelun. "Rakkaus!" molemmat tervehtivät tavan mukaan. Barbarella toteaa pukevansa ensin yllensä, mutta presidentti keskeyttää äkkiä että ei tarvitse!

  Minulla on heikko kohta vanhan scifin tunnelmalle. Varsinkin tällaiselle hauskalle ja eroottiselle scifille, jossa on samalla hienot tuotantoarvot lavasteineen. Kyllä tätä kasettia kotiin kiikuttaessa olisi teininä kämmenpohjat kostuneet. Luulin alkuun elokuvaa 70-luvun tuotteeksi, mutta olin varsin yllättynyt että se oli vieläkin varhaisempi, vuodelta 1968!

  Näissä tietyn tyyppisissä lavastepainotteisissa 1960–70-lukujen tieteiselokuvissa on usein jotain naiivia, viatonta, hölmöä – ja ennen kaikkea ihastuttavaa. Barbarella on mainion omaperäinen eikä siitä osaa arvata mitä seuraavaksi tarinassa seuraa. Tätä arvaamattomuuden tunnetta varsinkin nykyelokuvissa todella paljon kaipaa. Hauskoista luovista lavasteista tulee tietynlainen vaihtuvan näytelmälavan vaikutelma.

  Barbarella perustuu ranskalaisen Jean-Claude Forestin samannimiseen sarjakuviin vuosilta 1962–64.

  Elokuvan mieltymyksen Fondan vartalossa viihtyvään ja viipyilevään kuvaukseen ymmärtää vielä paremmin kun saa tietää, että ohjaajana toimi hänen silloinen miehensä Roger Vadim. Tämähän on modernia klassisesta kuvataiteen historiasta kumpuavaa innoittunutta kerrontaa, jossa muusa on pääosassa ja taiteen keskiössä.

  Barbarella on nautinnollinen ja riemustuttava pehmo-scifi-iloitteluhupailu.

  Barbarella Videolehden 2/1986 kannessa, joskaan harhaan johtavasti sisällössä ei harmillisesti kyseisestä elokuvasta olekaan mitään. Myyvä kansikuvatyttö kylläkin, ja siksihän itsekin lehden päädyin ostamaan.

  ****

  MUUTA:
 • Barbarella esitettiin viimeksi YLE Teemalla 10. kesäkuuta 2017.

 • Kirjoita kommentti

  1.7.2017  LENTÄVIEN LAUTASTEN HYÖKKÄYS (YLE TV2 televisioesitys 1997)
  Englanninkielinen nimi: Earth vs. the Flying Saucers (1956).
  Ohjaus: Fred F. Sears.    Valmistusmaa: Yhdysvallat.    Tuotanto: Columbia Pictures, Clover Productions.
  Genre: scifi/sota/toiminta.    Kesto: 1t 20min.
  Kuvasuhde: 4:3 (alkuperäinen olisi 1.85:1).    K-15.
  Mustavalkoinen.    Englanniksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.


  Kuvaus: "Kun zombimaiset ulkoavaruuden olennot saapuvat Yhdysvaltain armeijan tukikohtaan etsiessään apua kuolevalle planeetalleen, he yrittävät lähestyä ystävällisellä kontaktilla. Mutta kun armeija tervehtiikin lautaslaivastoa tulivoimalla, on muukalaisten vastattava siihen."

  1950-luku oli paranoidisen scifin kulta-aikaa. Mustavalkoisen Lentävien lautasten hyökkäys (1956) -elokuvan perinteistäkin perinteikkäämpi (joka ehkä ajankohtanaan oli hieman tuoreempi) Maan valloitustarina lähtee käyntiin suhteellisen mukavan rivakasti, mikä on aina toivottavaa turhanpäiväisen jaarittelun tai henkilöhahmojen esittelyn sijaan.

  Toisaalta pientä eloa ja persoonaa jää myös kaipaamaan, sillä näyttelytyöskentelyä kuitenkin varjostaa monialainen innottomuus ja harmaus. Hahmoille ei luoda minkäänlaista persoonaa. Tuttuja jenkkiläisiä maamerkkejä nähdään, joista osa kokee karun kohtalon. Tästä muistuukin luonnollisesti ulkoavaruuden invaasio-lajityypin moderni perillinen Independence Day (1996). Parasta 50-lukulaisessa elokuvassa ovatkin hauskat erikoistehosteet, jotka ovat stop-motion tehostevelho Ray Harryhausenin käsialaa. Jäykkiä tönkkösuolattuja avaruusmiehiäkin riittää. Niiden avaruuspuvun alainen ulkonäkökään ei jää arvoituksesi, vaikka kohtaus lyhyt onkin, Maailmojen sodan (1953) vastaavan paljastuksen tapaan.

  Vertailua tosiaan on muutenkin vaikea välttää kolme vuotta aiemmin ilmestyneeseen invaasioelokuvien virstanpylvääseen, joka teki homman kaikin tavoin paremmin. Vaikka sekin oli omaan makuuni turhan räjähdyspainotteinen.

  Joka tapauksessa tehosteiden lisäksi suosikkikohtiani on myös vierailu UFO:n sisällä ja juttutuokio muukalaisten kanssa – tämä on välillä liiankin harvinaista herkkua genren ystäville.

  Kioskitieteiskirjallisuuden tai jonkin TV-sarjan scifi-jakson mieleen tuova tarina on lapsellinen, ontuvaa loppuratkaisua myöten. Mutta vanha scifi on lähes aina heikoimmillaankin suhteellisen viihdyttävää ja tämäkin UFO-pläjäys oli mukava viimein nähdä; varsinkin näin kesähelteitä siivittämään. Katseluvinkkejä hyvistä klassikko-scifeistä otetaankin vastaan.

  Katsoin YLE TV2:n vuoden 1997 aprillipäivän esityksen omalta VHS-nauhalta. Näitä lukuisia nauhoituksia on tosiaan jäänyt rästiin katsomatta 80-luvulta saakka. Sivuhuomiona YLE:n 90-luvun loppupuolen aikainen mainio logoanimaatio oli tunnelmineen ja ambient-äänimaailmoineen kuin vieraalta planeetalta sekin. Bravo.

  **

  MUUTA:
 • Elokuva on julkaistu myös Suomi-DVD:llä vuonna 2004. DVD:llä extrana mm. tunnin henkilödokumentti Ray Harryhausenista.
 • Kiitos Suomi-julistekuvasta julistepiste.fi

 • Kirjoita kommentti  1.7.2017  TINTIN SEIKKAILUT: TINTTI JA KULTASAKSINEN RAPU (Esselte Video, 1983). VHS (FIx)
  Ranskankielinen nimi: Les Aventures de Tintin d'après Hergé: Le crabe aux pinces d'or (1959).
  Englanninkielinen nimi: Herge's Adventures of Tintin: The Crab with the Golden Claws.
  Ohjaus: Ray Goossens.    Valmistusmaat: Belgia, Ranska.    ARTEL Film & Television Productions, LTD (1981). Tuotantoyhtiö: Casterman Paris - Tournal & Belvision Brussels.
  Genre: animaatio/seikkailu.    Kesto: 1t.
  Kuvasuhde: 4:3.    Sallittu.    Videokoodi: 51300.
  Ruotsiksi puhuttu, suomenkielinen tekstitys.    Suomennos: Ulla Aarnio.


  Takakannen teksti: "Salaperäisiä johtolankoja seuraamalla pääsevät belgialaisen sarjakuvapiirtäjän Hergen luoma nuori lehtimies Tintti ja hänen uskollinen Milou-koiransa oopiumin salakuljettajien jäljille. Tintti kidnapataan, mutta hän onnistuu rohkeutensa avulla pakenemaan merelle ja tapaa vanhan seikkailukumppaninsa, viskille hieman heikon kapteeni Haddockin. Yhdessä he jäljittävät liigan ja ratkaisevat kultaisen ravun arvoituksen."

  Tintin sarjakuvaseikkailuista tehtiin ensi kerran vuosina 1959–72 belgialais-ranskalainen animaatiosovitus. TV-sarjan jaksoista Suomessa Esselte Video julkaisi vuokravideolla valkokantisella tyylillä ainakin ensin vuonna 1983 Tuhatkaunon tapaus ja sen jälkeen samana syksynä Kultasaksinen rapu -kasetit. Muut Esselten Suomi-Tintit ovat toistaiseksi epävarmoja (saa laittaa viestiä tulemaan jos tiedät näitä lisää tai olet myymässä). Muualla Skandinaviassa julkaistiin useita muitakin Esselten Tintti-vuokrakasetteja.

  TV-sarjalla on erikoinen suomenkielinen käännösnimi Xm-2, joka juontaa Tintin raketin nimestä. Kaikkiaan 1950-60-lukujen TV-animaatiosarjaan kuului seuraavat osat:

  - Yksisarvisen salaisuus (1959)
  - Rakham Punaisen aarre (1959)
  - Päämääränä kuu (1959)
  - Tintti kuun kamaralla (1959)
  - Mustan saaren salaisuus (1960)
  - Kultasaksinen rapu (1959)
  - Salaperäinen tähti (1959)
  - Tuhatkaunon tapaus (1964)

  1960-70-luvuilla julkaistiin animaatioelokuvat:
  - Tintti ja 7 kristallipalloa (1969)
  - Tintti Haijärvellä (1972)


  En ole koskaan ollut suuri Tintti-fani, mutta pidän Hergén klassikkosarjakuvaseikkailuista, jotka ovat viihdyttäviä. Erityisesti kuu-seikkailu ja tämä Kultasaksinen rapu ovat kiinnostaneet. Omaan makuuni sarjakuvien ilme ruutujakoineen on ollut hieman turhan staattinen.

  Tintin vanhimmat animaatiosovitukset ovat paljon heikompaa piirrosjälkeä kuin originaalit sarjakuvat. Vaikka hahmot itsessään esikuvia muistuttavatkin – enemmän kuin vaikkapa uudessa 3D-animaatiosovituksessa. Alkuun paikoin kumimainen animaatiotyyli kummaksuttaa, mutta siihen ihme kyllä tottuu. Lisäksi joidenkin kulkupelien kuten autojen ja erämaan laivojen kamelien animointi on kaikkein simppeleintä. Kaiken kukkuraksi tarinan kannalta mutkat on vedetty täysin suoriksi sovituksen ollen huomattavan simppelimpi ja lapsenomaisempi.


  1990-luvun Tintin seikkailut TV-sarja

  Luulin etukäteen tätä samaksi animaatioksi kuin mm. YLE:llä telkkarissa 1990-luvulla nähty versio. Mutta se ei olisi ollut mahdollistakaan sillä uudempi Ellipse Programmen ja Nelvanan animaatiosovitus on tehtykin vasta vuonna 1991. Showtime julkaisi Ellipsen sarjaa myyntivideolla 90-luvulla. 90-luvun versio on hyvin uskollinen sarjakuvien ilmeelle ja tyylille, ja siinä on oma tuttu sinfoninen teemamusiikkinsa.


  Kultasaksisen ravun kansi on suoraan Hergén sarjakuva-albumista joka olikin pää-syitä kasetin hommaamiseni. Kuva on ikoninen ja siitä on tehty parodioita vuosien varrella. Videokannessa näkee myös silloisen tekniikan käsityöläismäisen luonteen, kun hahmojen ääriviivat on jostain syystä tarvinnut leikata siniseen taustaan.

  On muuten hauska sattuma, että Tintti-sankarin suomenkielinen käännösnimi on genetiivissä Tintin eli sama kuin alkuperäinen ranskankielinen nimi. Toisena assosiaationa nappisilmäisistä sankareista muistui mieleen Albert Barillén Olipa kerran -animaatioiden päähahmot.

  Jotenkin olin välttynyt näkemästä ja lukemasta tätä uskoakseni tunnetuinta Tintti-seikkailua kaikki nämä vuodet. Se oli mukaansa tempaava ja hauska perinteinen tarina, vaikka animaation taso ei päätä huimannutkaan.

  Video ei sisällä varsinaisia mainoksia, paitsi lopussa lyhyt pätkä ja maininta "älä ohita Tintin seikkailuja". Kuvissa vilahtaa mm. pätkä jossa Haddock miekkailee merirosvolaivassa. Kohta on varmaankin Yksisarvisen salaisuudesta.

  **½

  Kirjoita kommentti  <- Aiempia blogi-postauksia
  -> Uudempia blogi-postauksia


  Tästä voit jättää kommentin johonkin videoarvioon (tai yleisesti tähän blogiin).
  Voit myös halutessasi muokata vanhaa kommenttiasi (tai poistaa sen) tätä kautta ilmoittamalla.

  Nimi: (pakollinen)
  Sähköposti: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

  Älä kirjoita tähän mitään:

  Kotisivu:
  Otsikko / postaus jota kommentoit:
  Kirjoita kommenttisi: