Rukki Guards


Story: "Sport center and the students exercising there have been terrorised by four vaxies (guards). It's time to do something about it."

Based on 'a true story', here is a PC game Rukki Guards from 1993 by me. Coded in GW-Basic it was finished featuring PC Beeper music and four levels. Each level has a guard (or a "vaxi") and they have a weapon of their own:

 • Bearded Man has bricks that he throws (and a knife and a lawnmower)
 • Chin-Charley has a chainsaw
 • King Kong has bananas (and a club)
 • Nose-Worthy has a shotgun

 • Your mission – should you choose to accept it – is to avoid enemy projectiles as long as it takes before the adversaries get tired.

  I started programming with GW-Basic 3.22 in 1991. Pretty soon I started to use Jukka Eronen Productions as a publisher name. In 1993 I found Turbo Pascal. I've coded of countless hours with it and even today it's the programming language I know and do the best. Since 1995, Synchronic Presentations has been my "company" / publisher name for various releases: movies, music, comic books and computer games. You can see more game screenshots here.  Rukki Guards (PC, 1993) In Finnish


  Luonnos "Rukki Guards" -pelille tarkoitetusta kotelon kannesta. Ja pelin vihollishahmoja ominaisuuksineen ja aseineen ("oikeat nimet" on kuvitelmaa).

  Pelin mainosteksti: "Neljä vaxia terrorisoi urheilukenttää ja sillä urheilevia koululaisia. On aika tehdä asialle jotain."

  Vuonna 1991 sain ensimmäisen tietokoneeni, IBM PS/1:n, jossa oli 80286-prosessori ja taajuus 10 megahertsiä. Koneen mukana tullut yksinkertainen piirustusohjelma vei minut heti mukanaan. Löysin myös GW-Basic-ohjelmointikielen ja aloin tehdä sillä paljon yksinkertaisia grafiikka-, ääni-, musiikki- ja hupiohjelmia. GW-Basicista siirryin lyhyen Q-Basic-kokeilun jälkeen Turbo Pascaliin. Tein paljon pieniä ohjelmia, pelejä ja demoja. Suurin osa projekteista jäi kesken, koska vaikka osasin ohjelmoida, grafiikan ja musiikin tekeminen on ollut minusta aina hauskinta. Nykyäänkin on mukava tehdä retro-tyylisiä kuvituksia ja pikselitaidetta 80- ja 90-lukujen pelien graafisella ilmeellä. (Ja se oman pelin haavekin vielä häämöttää...)

  Vaikka suurin osa itse peleistä jäi toteutumatta, on nostalgista käydä läpileikkaus lukuisista peli-ideoista ja niiden kuvituksista. Toivon mukaan Teistäkin, arvon lukijat, se on viihdyttävää. Aiemmin postasin Kevääntuoja-pelistä ja siihen liittyvistä sarjakuvista, taiteista ja fantasiaelokuvasta.


  Pelin hahmot: hyppijä-poika, Partasuti, Leuka-Reijo, King Kong ja Nenäkäs.

  Rukki Guards (1993) oli ensimmäinen varsinainen peli jonka sain tehtyä valmiiksi asti. Ohjelmoin sen GW-Basicilla. Taustatarinassa kerrotaan, että olet hyppinyt urheilunkentän korkeushyppypatjalla ja vaxi huomaa sinut. Pelissä on neljä kenttää ja neljä vihollista: Partasuti, Leuka-Reijo, King Kong ja Nenäkäs. Ensimmäisessä tasossa tulee väistellä Partasudin tiiliskiviä niin kauan, että hän väsähtää. Toisessa tasossa olet autotiellä ja Leuka-Reijo yrittää tainnuttaa sinut laatikoilla. Kolmannessa tasossa vastustaja on King Kong, jonka aseita ovat banaanit. Viimeisessä tasossa pitää väistellä Nenäkkään hauleja.

  Spritet ja kuvat piirsin ensin Deluxe Paint II:ssa ja sitten kirjoitin ylös jokaisen pikselin, viivan ja ympyrän vihkoon Basicilla naputtamista varten. Myöhemmissä peleissä pystyin käyttämään suoraan piirto-ohjelmassa piirtämiäni kuvia ja spriteja Pascalilla, eli ei ollut enää tarpeen kirjoittaa jokaista pikseliä erikseen.

  Pelin inspiroimana tein myös sarjakuvan. Sekä peli että sarjakuva pohjautuivat “tositapahtumiin”. Rukki Guardsissa on menu- ja välimusiikit, sekä tunnusmusiikki, josta en pystynyt tuolloin PC-Beeperilla ja Basicilla esittämään kuin rumputahdin. Myöhemmin PC-Speakerilla ja Pascalilla sain käytettyä useampi kanavaisia Fasttracker-musiikkejani peleissä ja demoissa, mutta suurin osa jäi valitettavasti keskeneräisiksi. Mutta näistä muista vanhoista peleistä jälleen toiste lisää.  Vaxi solvaa pelaajaa eri tavoin jos hälle häviää. Pelipojan naama on tällöin verillä tai banaanissa.  Kenttien tehtäväkuvaukset. Tehtävä-lähestymisen inspiraation lähteenä oli 80-luvun Vaarallinen tehtävä TV-sarja; Jim Phelpsin ja kumppaneiden seikkailut oli ja on vieläkin vakoilusarjojen helmiä.  Vaxien erikoisominaisuuksia. Oma suosikkini on Nenäkkään kirous: "Sättänä!".

  G-avain Tässä näyte pelin Beeper-äänistä ja musiikeista MP3:na (kesto 56 sekuntia).


  "Making of Rukki Guards." Piirsin taustakuvat ja hahmo-spritet Deluxe Paint II:lla, ja sitten kirjoitin pikselit ja viivat ylös ruutuvihkoon, josta naputin ne lopulta ohjelmoitaviksi GW-Basiciin. Työlästä oli koodaaminen muinoin.


  Rukki Guards -pelin taustatarina sarjakuvan muodossa.


  ...ja vielä luonnosversio vaihtoehtoisella lopulla! (Huomaa myös K-18-version veriroiskeet.)


  Disclaimer: Rukki Guards -peli hahmoineen ja teksteineen on fiktiivinen. Kaikki mahdolliset olemassa oleviin henkilöihin muistuttavuudet nimissä, juonessa tai muissa seikoissa on pelkkää sattumaa.


  Sekä loppuhuipennuksena, mihinkään liittymättä, Ponne Jarkan "Ongenpöytä". Tosin huomaa Ongenpöytä-tytön kääntämät kirjaimet: Rukki Guards – The Battle of Rukki Arena. Ne varmaan viittasivat pelille suunniteltuun jatko-osaan... Kuulostaa taistelupeliltä, vaikkapa tyyliin Turtles II: The Arcade Game.
  PS. Kauniiksi kirsikaksi kakun päälle vielä teemaan sopiva toinenkin anarkistinen sarjakuva, jonka löysin: Peace Maker, vuodelta MCMXCIV (tunnetaan myös nimellä Peace Maker Man). Vierailemme Edustuskunnassa, jossa tapaamme 80- ja 90-luvun yhteiskunnallisia vaikuttajia, kuten Esmo LAhon ja jo tuolloin eläkkeellä olleen ex-pressa Mannun. (Erikoisesti muuten viimeisessä ruudussa Esmo on itsekin kovasti Baavon näköinen.)

  Mutta kas yllättäen, sarjiksessa on myös jälleen mitä ajankohtaisin teema ja vire. Sillä Esmo LAhohan on pääministööri Jyrgi SiBilän suurimpia taustavaikuttajia. Ja esimerkiksi yhteiskuntasopimus oli LAhon jo aikoinaan ideoima ja on nyt vuoden 2015 Suomessa hänen välillisesti agitoima hankkeensa.

  Kirjoita kommentti
  Springbringer © Jukka Eronen