Uudempia postauksia ->


2015, 13. huhtikuuta   Pelit-lehti – kannet vuosilta 1987–1998 Arkistoitu sivulle Museo: Pelit-lehti.

Tässä on pieni kunnianosoitukseni Suomen ensimmäiselle ja parhaalle tietokonepelilehdelle, jota edelleen julkaistaan. 1980-luvulla oli toki muita suomenkielisiä tietokone- ja teknologialehtiä, joissa oli peliartikkeleita ja -arvosteluita, kuten MikroBitti (1984–), Printti* (1984–1987) ja esimerkiksi jotkin 80-luvun Tekniikan maailma (1953–) -numerot liitteineen. Oli muitakin melko eksoottisia suomalaisia tietokonelehtiä, kuten Mega-X: Kotikoneilijan erikoislehti, joka sisälsi myös peliartikkeleita (tässä esimerkki). Mutta pelkästään peleille omistautunutta julkaisua ei ollut.

Ennen kuin Pelit-lehti alkoi ilmestyä lähes kuukausittain vuonna 1992, ilmestyi paksuhkoja n. 100-130-sivuisia Pelit - tietokonepelien vuosikirjoja 8 kappaletta vuodesta 1987 alkaen. Niissä julkaistiin uusia pelimaailmaan liittyviä mielenkiintoisia artikkeleita ym. juttuja monelta laidalta, pelien ratkaisuja ja niihin oli myös kerätty MikroBitti- ja C=-lehden (1987–1992) peliarvosteluja samoihin kansiin.

Osassa vuosikirjoista lukeekin selässä alhaalla BITTI-kirjat. Kyseiseen julkaisusarjaan kuului myös muuta tietokone-aiheista kirjallisuutta, kuten tekniikka- ja ohjelmointioppaita, Amigan ja C64:n pelintekijän oppaat, sekä mm. Wallun mainio Mikrokivikausi-sarjakuva-albumi Kaiken takana on nainen.

Kun katson ajassa taaksepäin, huomaan että kauniisti ja ammattitaidolla tehdyt PELIT-vuosikirjat ja -lehdet näyttelivät myös suurta osaa siinä miksi ryhdyin pelien kerääjäksi ja jonka vuoksi tämä pelimuseosivusto blogeineenkin on olemassa. Nämä lehdet tutustuttivat minut ensi kertaa klassikoihin, kuten sarjoihin King's Quest ja Ultima, Indiana Jones and the Fate of Atlantikseen, Legend of Kyrandiaan, Simon the Sorcereriin, Prince of Persia 2:een ja moniin muihin.

Kun en vielä omistanut esimerkiksi King's Quest -sarjan osia I, II ja III, niin luin innokkaana Pelit-lehden ensimmäisen numeron peliratkaisuja kuin hyvää tarinaa pelimaailmaan mielikuvituksessa eläytyen. Ostin tuon ekan lehden 1/1992 kyläkaupasta viikkorahoilla 19 markalla ja 50 pennillä.

Peliarvosteluiden, ratkaisujen ja muiden artikkelien lisäksi nämä lehdet sisälsivät mielenkiintoista sisäpiirin tietoa ja reportaasia pelejä tekevistä firmoista ja niiden työntekijöistä – Sierra, LucasArts, Origin, SSI, Electronic Arts, MicroProse jne. Seuraavassa on kannet vuosilta 1987–1998, päättyen Grim Fandango -numeroon, jonka jälkeen lehtiformaatti muuttui. Blogi-postaukseen tiivistin pienet kannet yhdelle sivulle kertamulkaistavaksi, mutta kerralla isommat kuvat selattavaksi löytyy Museo-osastolta.

* Triviaa: Printti-lehteä julkaistiin tabloid-formaatissa ja vaikuttaa, että sitä julkaisi sama taho kuin 1980-luvun Videolehteä. Jos 1980-luvun nostalgia VHS ja Beta-kaseteiden muodossa kiinnostaa lisää, käy Videomuseossa ja lukemassa sen blogia.




Ennen kuin Pelit-lehti alkoi ilmestyä lähes kuukausittain vuonna 1992, ilmestyi paksuhkoja n. 100-130-sivuisia Pelit - tietokonepelien vuosikirjoja 8 kappaletta vuodesta 1987 alkaen. Niihin oli kerätty MikroBitti-lehden peliarvostelut samoihin kansiin, ratkaisuja ja muita pelimaailmaan liittyviä artikkeleita. Lisäksi vuosina 1990 ja 1991 ilmestyi kaksi PC-pelit-lehteä, jotka muistuttavat Pelit-vuosikirjoja sisällöltään ja lehtikooltaan.

Vanhojen ja jo silloin harvinaisten vuosikirjojen peliratkaisujen valokopioita oli jopa tilattavissa postitse 90-luvulla – itse tilasin ainakin Indiana Jones and the Last Crusade:n ratkaisun.

Päätoimittaja Tuija Lindenin sitaatti ensimmäisen numeron Pelit-vuosikirja 1987 kantta koskien:

"Valittu todennäköisesti siksi, että oli olemassa tarpeeksi iso DIA. Myöhemmissä vuosikirjoissa oli kannessa aina hampaat." [Lähde]



EDIT 21.7.2016 klo 17:07: Nykyään Huuto.netin avulla Pelit-vuosikirjoja on sentään helpompi löytää. 2000-luvun alkupuolella kerran löysin peräti latokirpparilta Loviisasta viimeisen vuosikirjanumeron Pelit 1991 syksy. Tyylikkäät kannethan näistä tekevät myös erityisiä klassikoita. Graafikoilla on ollut silmää taidevalintoineen.

PC-Pelit 1990 -kirjanen on vuosikirjoista harvinaisimmasta päästä. Perussarjasta harvinaisinta ensimmäistä Pelit 1987 vuosikirjaakin vaikuttaa esiintyvän useammin.

Oman PC-Pelit 1990 -kappaleen sain silloiselta siskon poikaystävältä 90-luvun alkupuolella. Olin hyvin otettu lahjasta, onhan siinä Leisure Suit Larryjen ratkaisuja jotka erityisesti kutkuttivat mielikuvitusta. Ultimaa ja AD&D:kin käsitellään. Muistan tämän kaverin tykänneen pelata Bubble Bobblea 286:llani.

Sittemmin vuosikymmeniä myöhemmin näin kyseisen (lahja)hemmon telkkarissa jossain tietovisassa esiintymässä. Nimi oli helppo muistaa, koska se muistutti LucasFilms Gamesin pelisankari Zakin sukunimeä. Kiitos näistä edelleen, jos lahjan antaja tunnistaa ja muistaa tästä itsensä – viestiäkin saa laittaa! :)

Tällaista triviaa tähän väliin :). Tosiaan esineillä on aina tarinansa. Jotkut muistettavampia ja mielenkiintoisempia kuin toiset.

  • Täältä löytyy tarkempi luettelo ja sisällysluettelot vuosikirjoista 1987–91 sekä lehdistä 1992–98.


  • See this post archived at Museum: Pelit-lehti



    2015, 13. huhtikuuta   Vanha Ultima V artikkeli (1989)

    Pelivinkkejä roolipeliklassikkoon Ultima V: Warriors of Destiny. P. Soinisen kirjoittama artikkeli on varhaisesta hämärän peittoon jääneestä erikoisesti nimetystä suomalaisesta tietokonelehdestä Mega-X – Kansan kaikuja monitorien ääreltä: Kotikoneilijan erikoislehti 3/-89 (Tulostus Oy, Oulu).

    Jos tiedät tästä lehdestä jotain lisää tai omistat muita numeroita, niin tietoa ja kuvia saa laittaa tulemaan.


    "Taistellaan läpi Ultima V".




    2015, 11. huhtikuuta   Julkaisematon peli: Babylon 5 – Into the Fire

    Babylon 5: The Ultimate Space Combat Game

    90-luvun maineikkaimpia scifi-TV-sarjoja oli Babylon 5, jota itsekin fanitin ja fanitan edelleen suuresti. Hyllystä löytyy mielestäni sarjasta tehty paras DVD-julkaisu eli saksalainen metalliboksi, joka sisältää koko sarjan 36:lla DVD-levyllä ja mukana on julisteita, kirjanen (tuhansien vuosien aikajanoineen) ja lippalakki. Yksi sarjan suurimpia vahvuuksia on varmasti ollut jatkuvajuonisuus eli J. Michael Straczynskin luomalla monivuotiseksi kirjoitetulla tarinalla on ollut heti alussa selvä suunnitelma alkuine ja loppuineen. Se mahdollisti hahmojen ja juonen rakentamisen aikajanoineen aivan omalla tasollaan.

    Sheridanin, London, Garibaldin, Delennin, Lytan ja muiden hahmojen seikkailut alkoivat ensimmäisen hiljaisen kauden jälkeen muodostua eeppisiin mittasuhteisiin. Narnilainen G'kar on suosikkihahmojani – häntä esittänyt karismaattinen Andreas Katsulas oli hieno näyttelijä. Ensimmäinen kausi on pientä pakkopullaa ja siitä alkamalla voi nykyään olla vaikea uusia ihmiskatsojia sarjan pariin saada koukutettua. Joskin on sielläkin päräyttävämpiä jaksoja, jotka antavat esimakua tulevasta (kunhan vältät jaksoa T.K.O. hinnalla millä hyvänsä...). Mutta toisesta kaudesta alkaa nousukiito (vaikka "välijaksoja" pitkässä sarjassa toki esiintyy). Sarjan elossa olevat näyttelijät pitivät muuten vuonna 2013 todella mielenkiintoisen kaksituntisen reunion-shown Phoenixin Comiconissa TV-sarjan 20-vuotisjuhlan kunniaksi.

    Mainittaakoon, että sarjan erikoisefektit tehtiin Amiga-tietokoneilla. Sarjan visuaalinen ilme onkin sen tunnistettava piirre. Katsojasta riippuen joko hyvässä että pahassa, sillä esimerkiksi resoluutio on alhainen ja tekniikka oli vielä lapsenkengissään. Itse kallistun ensimmäiseen eli hyvään, koska pidän sarjan efekteistä ja ilmeestä, varmaan tottumuksestakin. (Joskin erikoisesti välillä staattisissa efektikuvissa kuva on pehmeämpi kuin kotikutoisella analogi-kotivideolla.) 90-luvun alkupuolen tietokoneanimaatio on muutenkin sympaattista (joskin eniten fanitan 80-luvun CGI:tä). Ja kieltämättä Amiga-aspektikin fanipoikaa kutkuttaa. Lisäksi efektit paranevat kausi kaudelta.

    Scifi-sarjaan perustuvan Babylon 5: In to the Fire - The Ultimate Space Combat Game (myös nimellä Babylon 5 Combat Simulator) 3D-avaruuspelin kehitys alkoi vuonna 1998. Yhteistyössä olivat Sierra FX, Yosemite Entertainment ja Warner Bros. Peli vaikutti erittäin lupaavalta audiovisuaalisesti ja varsinkin fanit ovat varmasti olleet innoissaan. Christopher Franke sävelsi uutta upeaa musiikkia peliin. Soundtrack on mielestäni jopa parhainta kuulemaani Frankea!

    Valitettavasti vain Sierra lakkautti pelihankkeen ja antoi potkut kehitystiimille syyskuun 21. päivä vuonna 1999. Tässä on pelin mainosteksti:

    "You don't have to be a Babylon 5 fan to enjoy this epic game of combat and strategy. A space combat simulator destined to surpass all predecessors with extraordinary graphics, patent pending inertial flight mode, and ships based on the TV show's original digital models. Intense game play features real-time, 3D, first person space combat. Fight in the Starfury and Thunderbolt while encountering over 60 unique Earth Alliance and alien ships, or test your mettle aboard alien fighters in the robust multi-player mode."

    Vaikka peli jäi kesken, joitakin mainostuotteita julkaistiin, meidän keräilijöiden iloksi. Näihin lukeutuivat mm. prototyyppi boksi (ns. "flip box" avautuvalla lisäkannella), juliste, 3D-lentikulaarihiirimatto, Varjo-teemainen rannekello ja magneetti. Christopher Franken musiikeista kaksi raitaa löytyy Sierran The Official Guide to Babylon 5 CD-ROM-tietokirjasta vuodelta 1998.

    Firstones.com-sivustolla oli aikoinaan virallinen Sierran Babylon 5 pelisivusto (www.b5games.com) tallennettuna lähes kokonaisuudessaan, mutta valitettavasti nykyään se on alhaalla. Siellä oli mm. paljon informaatiota, kuvakaappauksia ja videotrailereita pelistä.

    Tässä on pelimuseon Babylon 5 tavarat Sierralta ja täällä lisää pelien julkaisemattomia kansitaiteita.

    PS. (18.5.2015): Huomasin juuri. Ihmeellistä, mutta totta – 15 vuoden jälkeen pelattava alpha-julkaisu Babylon 5: Into the Fire:sta näki päivänvalon syksyllä 2014! Enpä uskonut tätä näkeväni. Joskin itse en saanut peliä bugittamatta toimimaan, joten se vaatinee jonkinlaista säätämistä. Peli on tosin hyvin alkuvaiheessa muutenkin. Mutta ainakin näkee osittain miltä peli olisi fiilistänyt.

    Täältä löytyy lisätietoja ja tästä näkee miltä peli näyttää toiminnassa.

    Toivottavasti pelistä löytyisi vielä pidemmällä ollut kehitysversio. Joskin virallista julkaisua on tietenkin turha odottaa. Tietäen miten hankalassa limbossa peli julkaisuoikeudellisesti oli ja varmaan edelleen on, niin tämä lienee parasta mitä tämän pelin saralta tullaan näkemään. 2000-luvun puolivälin paikkeilla sähköpostitse yhden pelin parissa olleen tekijän kanssa aiheesta keskustelin. Hän käytti potentiaalisen julkaisun mahdollisuuksisista ja monimuotoisuuksista sananpartta "legal hell".

    EDIT 5.10.2015 klo 15:43: Tekstiä lisätty ja päivitetty.

    See this post archived at Museum: Sierra – B5



    2015, 11. huhtikuuta   Keskeneräinen peli: Kevääntuoja /                          Springbringer See this post archived at Retro: Synchronic

    Springbringer - Game menu concept © Jukka Eronen

    Tässä ensimmäinen postaus liittyen keskeneräisiin ja julkaisemattomiin peleihin ja niiden taiteeseen. Käsiteltävänä on jatkossa sekä isojen yhtiöiden pelejä, että independent-tyyppisiä pelejä, kuten näitä omia retropelejä Synchronic Presentations:ilta.

    Springbringer: White Swan -sprite © Jukka Eronen Kevääntuoja on lempi-ikuisuusprojektejani. Sen saaga alkoi vuoden 2002 paikkeilla suunnitelmana klassisen tyyppiselle seikkailupelille työnimellä Eve Santon, sekä sarjakuvakuvitusten muodossa. Kevääntuojan tapahtumat sijoittuvat Uuden Luonnon fantasiamaailmaan. Kyseessä on planeetta, jolla on kolme kuuta ja jolla joutsenet, lohikäärmeet, peurat ja muut mystiset eläimet, olennot ja luonnonhenget elävät. Uusi Luonto on täynnä ihmeitä ja se on runollinen paikka, jossa vuodenajatkin voivat vaihtua arvaamattomasti. Peli-ideat, kuvitukset ja sarjakuva yhdistyivät maailmaa rakentaessa. Nämä kuvat ja pelikonseptit ovat pääasiassa vuosilta 2002–2008, joidenkin 2015-rekonstruktioiden kera. Menu-ruudussa olen käyttänyt öljyvärimaalausta Kevääntuoja: Keväänkuu vuodelta 2007 (56x69 cm).

    Springbringer © Jukka Eronen

    Taustatarina: "Kolme tuhatta aurinkoa sitten... Siemen putoaa taivaalta. Se päätyy lammen pohjalle. Siellä alkaa tapahtua jotain kaunista. Jyvä versoaa. Se kohoaa ylös ja rikkoo vedenpinnan. Siitä syntyy hengetär. Hengetär kutsuu joutsenia ja ne kerääntyvät hänen ympärilleen. Lampi alkaa kuohua. Kuu loistaa taustalla – se katsoo tätä näytelmää. Hengetär lähettää joutsenet matkalle Kuuhun. Niiden tulee lentää ja päästä sinne, ennen kuin taivas jäätyy..."

    Eve Santon © 2015 Jukka Eronen

    Fantasiamaailmojen rakentaminen alkaa usein yhdestä kuvasta, kohtauksesta tai ideasta. Yllä oleva kuva on 2015-versio vuoden 2002 kuvasta, jossa on Eve Santonin korkealinna. Tein ja muokkasin kuvan valokuvasta, jonka isoäitini otti Kanariansaarilla 1970-luvulla. Tässä 2015-versiossa usvalohikäärme lähestyy "Linnaa maailman huipulta". Akuperäisessä 2002-versiossa kaksi jättiläispilvilintua lensi taivaalla linnaa lähestyen. Kyseinen versio oli kansi ambient/trance/elektroniselle CD-albumilleni Choices for the New Nature: The Wish of Being the Guardian of Life (Synchronic, 2002). Tähän ja muihin kohtauksiin liittyy myös keskiaika-vaikutteista musiikkia (linkissä MP3:sia).

    Springbringer © Jukka Eronen
    Springbringer © Jukka Eronen
    Valkean ja harmaan joutsenen sprite-animaatioita (2002).

    Springbringer - Sprites © Jukka Eronen
    Rentauxs – mustan tulen lohikäärme, Tulilohikäärmeet, musta joutsen,
    tuhkajoutsen, harmaajoutsen ja elävä kukka: Keväänhenki.





    Yllä esimerkkisivuja sarjakuvan vanhasta vuosien 2002–2009 versiosta. Olen suunnitellut uutta versiota Kevääntuoja-sarjakuvasta (graafisesta novellista) sekä siihen liittyviä kuvituksia. Uusi tyylini on erilainen – elävämpi ja luonnoksen omaisempi. Olen myös tehnyt kuvataidetta, kuten etsauksia ja litografeja (voit tiedustella alkuperäisiä tai painotuotteita – täältä ja täältä löytyy lisää kuvia).

    Land of Shadows © 2010 Jukka Eronen
    Varjojen maa (2010),
    litografi.
    Swan Mirror © 2008 Jukka Eronen
    Joutsenpeili (2008),
    etsaus-akvatinta.

    Springbringer DVD Peli on edelleen toisinaan mielessä, mutta tällä hetkellä se ei ole tekeillä. Sen sijaan Uuden Luonnon fantasiamaailmaan perustuva lyhyt elokuva ilmestyi vuonna 2008. Kevääntuoja: Uuden Luonnon lauluja sijoittui toiseksi Dragon*Con Independent Short Film -festivaaleilla vuonna 2009 dokumenttikategoriassa. Tämä runollinen arthouse/fantasiaelokuva esitettiin YLE TV1:ssä pääsiäisenä 2010. Elokuvan Teaser Trailer sijoittui toiseksi Kamera-lehden minuuttielokuvakilpailussa vuonna 2008. Elokuvan Soundtrack CD:n klassisvaikutteista ambient-musiikkia esitettiin YLE Radio 1:ssä Avaruusromua-ohjelmassa 2008. Elokuvasta on kaksi eri pää-leikkausversiota: 34 minuuttinen (2008) ja 20 minuuttinen (2009). Tässä on elokuvan Teaser Trailer:



    PS. Tein aikoinaan myös huvikseen lautapelin Kevääntuoja: Ajatusten labyrintti (2008) – tätä on yksi kappale olemassa.



    See this post archived at Retro: Synchronic-section.



    2015, 1. huhtikuuta   Quest of Thrones Postaus arkistoituna Retro: QOT -sivulla. 



    Harvinainen, kauan kadonneeksi luultu Sierran 3D-animatioitu seikkailu-roolipeli PC:lle on löytynyt. Peli käyttää AGI-engineä hulppealla 16 värillä (160x200 resoluutio). Peli vie kolme DD-diskettiä ja on vuodelta 1986: Quest of Thrones! QoT Perustuu George R.R. Martinin's valtavan eeppiseen Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Voisi sanoa, että tämä peli oli todella edellä aikaansa!



    Suora YouTube-linkki: https://www.youtube.com/watch?v=fvBigVCnWL4


    Titteliruutu.



    Kartta, josta näkyy mahdolliset matkustuskohteet.


    Tässä on näytepätkä teemamusiikista PC beeperilla alkuruudusta MP3:na.

    Mainosteksti aikansa katalogista:

    "This multiple disk adventure takes you to the lands of Westeros and Essos where great royal houses war for control of Westeros. Also a great threat is unleashing beyond the enormous ice wall in the north. A colorful coth map helps you negotiate the places, cities and continents as they evolve around the story unfolding.

    Select from these seven characters who you want to play as:
    – Daenerys Stormborn – Tyrion Lannister – John Snow
    – Arya Stark – Little Finger – Davos Seaworth – Hodor

    Choose your loyalness to one or more of these houses:
    – Stark – Lannister – Baratheon – Targaryen – Greyjoy

    Welcome to the realm of Westeros and Essos. Only in this arena can you –
    – Travel to places faraway by land or sea
    – Serve your watch at the Wall
    – Learn the art of sword fighting from the Master of Braavos
    – Gather your forces and orchestrate great battles
    – Find out whether dragons are alive at this age

    The outcome of the quest for the throne is up to you!"

    Daenerys with Dragon in AGI

    Daenerys ja lohikäärmevauva. (16 väriä, 160x200.)



    CGA versio (4 väriä).



    Daenerys ja Ser Jorrah saapuvat Qarthin porteille.



    Manuaali.


    Westerosin ja Essoksen kankainen kartta.


    Quest of Thrones käynnissä IBM PS/1:ssä. (PS. Löydätkö Braavoksen kolikon?)


    3.5" DD (720K) disketit.




    Braavoksen kolikko.




    Mainosteksti katalogista (varhaisen hylätyn mustakotelo-tyylin kera).



    Postaus arkistoituna Retro: QOT -sivulla.     Tags: Aprillia!



    2014, 1. huhtikuuta   Return to Mt. Drash (Vic=20)

    Löysin tänään jotain varsin vinhaa hylätyn luolan syvyyksistä!

    Return to Mt. Drash - April 1st

    Tags: Aprillia!




    Uudempia postauksia ->


    Voit jättää tästä kommentin (voit myös lähettää sähköpostia).

    Nimi: (pakollinen)
    E-mail: (pakollinen)  Huom. sähköpostisi ei tule näkyville.

    Don't write anything here:

    Kotisivu:
    Otsikko / postaus jota kommentoit:
    Kirjoita kommenttisi: